Julkonsert i Skövde – GöteborgsOperan

De började med extranumret. Det var en koralversion av Bered en väg för Herran. Får jag höra en riktigt bra version av Adams Julsång också så är det jul, tänkte jag. Och det fick jag. GöteborgsOperan kan man lita på.

Undrar om det varit så knökfullt i Stadsteatern som i onsdags. Göteborgsoperan hade skickade ut en stor delegation på bôgda. Bra kulturpolitik att de kommer till oss ibland. Och då kommer publiken.

Det kallades för Julkonsert och det var det delvis. Man hade gjort ett program som visade hele bredden på och framför allt kvaliteten på Operans verksamhet och artister.

Efter extranumret började det ordinarie programmet. Först ut var Göteborgsoperans kör som under Mauro Fabbri sjöng fyra av de sex satserna ur Edgar och Alice Elgars From the Bavarian Highlands. Det är ett ovant stycke för mig, inte så lätt att ta till sig första gången jag hörde det. Men jag bländades av den eminenta körsången. Man får höra många körer i jultid. Många är bra men GöteborgsOperans är bättre.
Sen blev det Mozart, en duett ur Figaros bröllop, framförd av Mia Karlsson och Hannes Öberg och senare en duett ur Cosi van Tutte med Ann-Kristin Jones och Mia Karlsson, båda gångerna till pianoackompanjemang av Rut Pergament. Jag älskar Mozartopera och var helnöjd med de fina framträdandena.
GöteborgsOperan är också i framkant när det gäller musikalproduktion. Vi fick höra smakprov ur fyra musikaler. Timothy Garnhams version av Maria ur Leonard Bernsteins West side Story var den som gjorde starkast intryck på mig.

Operett bjöds vi också. Vad allt kan dom inte på GöteborgsOperan.

Efter paus blev det jul för hela slanten. Man inledde med barockmusik från 1700talets början av Arcangelo Corelli. Det var den fantastiska så kallade Julkonserten. Det är barockmusik av allra bästa märke och de eminenta stråkarna ur Göteborgsoparnas orkester gjorde den full rättvisa och mer till. För mig blev det konsertens musikaliska höjdpunkt.

Vi fick också höra den folkmusikinspirerade och välförtjänt populära Koppången med musik av Per-Erik Moraeus, och text av Py Bäckman. ” Här är stillhet och tystnad, Nu när marken färgats vit…” Fin julstämning och en påminnelse om dem som inte är med oss längre. Den gjordes i en starkt version av Lina Svahn.

Så kom den enda smolken i glöggbägaren. De två, i mina öron hel förskräckliga Winter Wonderland och Santa Claus is coming to town. Det kändes som kommersiella delen av julen som vi kommit hit för att slippa trängde sig in och på. Det har ingen plats i min jul.  Ingen skugga ska falla på solisterna, de gjorde fina insatser.

Och så kom dom, ett par av de stora julhitsen. Jul, jul strålande jul och Adams julsång. Och då blev det jul på riktigt. Jag spelar alltid O helga natt med Jussi Björling på julafton. Här fick den levereras av de två utmärkta sångarna Hannes Öberg och James von Bagh. De gjorde den mycket bra och publiken var helnöjd, det märktes.

Juletiden är full av julkonserter av de mest skilda slag. Men få skulle kunna toppa en kväll som den här.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Skövde Kulturhus 7 december 2022
Göteborgsoperan
Julkonsert i Skövde
Medverkande: Mia Karlsson, sopran, Ann-Kristin Jones, Mezzosopran, Hannes Öberg, Baryton, Timothy Garnham, Lina Svahn Larsson, James von Bagh, musikalartister. Ruth Pergament, piano/cembalo, Viktor Sterner, piano. Göteborgsoperans kör under ledning av Mauro Fabbri, Göteborgsoperan Orkester
Konferencier: Andreas Lönnqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s