Svensk Floskelordbok av Fredrik Kullberg

Förmyndare försmår oss
om och om igen
”Ve det folk som inte
Tuktar sina styresmän”
Dom är störst men inte flest
Men kom ihåg att
Tomma tunnor skramlar mest

Ola Magnell visste vad han talade om när han gisslade den högljudda dumheten och förmenta men ihåliga smartnessen hos makten. Det är dom som tror att dom är klipska när de (ofta via pressekreterare) använder språk och jargong som i stället bara berättar om motsatsen. 

Fredrik Kullberg (f 1965) är författare och journalist. Han har skrivit en rad böcker i samhällsfrågor. Hans förra, Kriget mot skönheten – ett reportage om förfulningen av Sverige (Timbro, 2020) nominerades till Stora fackbokspriset 2020.

I sin senaste bok Svensk Floskelordbok presenterar han en exposé över de ofta uppblåsta men ballongtomma ord som makthavare använder. Hans metod är lika enkel som mördande effektiv när han sticker hål på dem. Han ger en i sammanhanget relevant beskrivning av floskeln. Och så sätter han dumstruten på makthavarna och deras ”informationsproffs” genom att helt enkelt visa exempel ur deras språk som lägger deras plattityder i öppen dager.

Ordet floskel kan man enkelt förklara med ”ett tomt och innehållslöst ord eller uttryck”. Kärt barn har många namn så här är några släktingar ur synonymordboken; tom frasslitet uttryck, klyscha, harang, svulstighet, bombasm.

Fredrik Kullberg menar att en flodvåg av floskler vällt fram och översvämmat oss. Anspråken i uttrycken kan liknas vid den räka som i historien står längst fram i båten och säger sig vara en hummer. I boken räknar författaren upp hundratals exempel på ofta använda floskler. De kan framstå som pretentiösa men ändå oskyldiga. Men det är bara tills han låter ett exempel detonera så vi lätt som en plätt ser att kejsaren är naken.

Jag tar ett exempel ur konstvärlden där jag själv botaniserar mest. Ordet för dagen är normkritik. Så här står det i boken: ”NORMKRITIK, ifrågasättande av vedertaget beteende i sociala grupper. Ofta riktat mot heterosexualitet, patriarkat och könsmaktsordning. Mindre vanligt är normkritik mot framträdande normkritikers egna normer och maktanspråk.”

Ett annat är agil. Bokens definition: ”AGIL, person som rör sig mycket snabbt på sin arbetsplats; person som rör sig mycket på sin arbetsplats”. Och så ett exempel på hur det kan användas som författaren hittat. Det är taget från en platsannons på Sveriges Radio som får en att hålla sig för pannan och undra hur det står till i vårt kära Public Service: ”Den agila transformationen på Sveriges Radio går in i en ny fas! Nu bygger vi intern förmåga inom coaching och söker därför en strategisk enterprise coach som driver vår fortsatta agila transformation framåt, ansvarar för att hålla ihop vad agilt på Sveriges Radio är och leder arbetet med att bygga upp vår interna agila coachingförmåga.” Bullshitting är bara förnamnet! Man undrar om det är sant och vem som skrivit smörjan. Och vem som trots allt sökte en tjänst med den beskrivningen.

Boken är fylld, sida upp och sida ner med massor av exempel, det ena värre än det andra. Exemplen själva blir till dräpande vass satir. Jag tar ett exempel till: ”ÖPPENHET, ett av de vanligaste värdeorden inom svensk statlig och kommunal förvaltning, särskilt inom verksamheter där insyn enligt lag är starkt begränsad, eller bedrivs i bolagsform i syfte att förhindra insyn.”

Fredrik Kullberg har gjort ett förträffligt jobb, som ger många av oss som skriver att bläddra nervöst i boken. Jag har läst den med stor behållning och fått många glada stunder och ögonöppnande kunskaper om språkliga later och ovanor. Men man får akta sig. Som skribent är det inte bara bjälkarna i kollegornas ögon man får se om man inte ser upp.

Jag hade tänkt avsluta den här texten med tacksamma ord riktade till författaren Fredrik Kullberg: ”Jag hör vad du säger och tar det med mig.” Så ser jag att det uttrycket var framröstat till årets ”fläskigaste” jobbfloskel häromåret. Aj, aj, aj. Det var inte så jag menade.
Den här boken får en att tänka efter före. Den hjälper oss att kunna se igenom de språkliga dimridåer som täcker landet och vill hindra oss att se klart. Suveränt!

BO BORG

Författarporträtt Maria Annas


Bok: Svenskt Floskelordbok – Managementjargong, Politiska plattityder, Värdegrundsbabbel
Författare: Fredrik Kullberg
Förlag: Karneval Förlag
ISBN: 978-91-89494-11-4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s