Den röda nejlikan – Charlies teater i Skara

Charlies teater gör det igen! Med sin uppsättning av Den röda nejlikan genomför de ett genomproffsigt kostymdrama som gör föreställningen till underhållning av bästa märke. Alla delar sitter perfekt som de måste när en historisk thriller ska vrida åt tumskruvarna på oss i publiken.
Den röda nejlikan är en klassiker från den franska revolutionens tid skriven 1905 som är så bra och dramatisk att den fascinerat publiken i över hundra år nu.
Handlingen utspelar sig i början av 1790talet. Franska revolutionen har gått in i sin skräckväldestid och inget aristokrathuvud sitter säkert på sin hals. Giljotinen används dagligen och avrättningarna var folknöje för de oförsonliga och hämndlystna revolutionärerna.
De överklassare som ville rädda sitt liv måste smugglas ut ur landet. Flera sådana flykter från Frankrike till England organiserades och leddes av en mystisk person som kallas den Röda Nejlikan. Mot den bakgrunden byggs en tät berättelse om mod, svek, kärlek, hat och hat.
Mot den förförståelsen kan spelet börja. Och det gjorde det verkligen. In medias res öppnas de dramatiska dammluckorna med en jaktscen som direkt förde oss dit och då, i början vid en stadstull med ett gäng revolutionärer. Sen släppte inte föreställningen greppet.

Pjäsen Den Röda Nejlikan är ett kostymdrama. Och man har gjort ett gediget jobb med kostymerna som är så viktiga här. Det är ett stort gäng som gjort dräkter som gör tidsresan trovärdig och får oss att lämna vår tid en stund. Och scenografin gestaltar med enkla men effektiva medel kontrasten mellan aristokrati och underklass.
Det är bra att de spelar i en bra teaterlokal som här på Skara Skolscen. Scenografi och ljussättning fungerar förstås bättre än på en utomhusscen.

Charlies teater har en mångsidig och framför allt skicklig regissör i Charlotte Kristensson. Hon har en benådad förmåga att få ut det bästa ur pjäserna och framför allt skådespelarna. Hon lägger upp strategin och när hon fått sitt lag på banan vinner de även svåra och krävande matcher som i det här fallet en gammaldags klassiker som innebär en tidsresa på drygt tvåhundra år.


Charlies teater har ett gäng skådespelare som har återkommit i flera pjäser genom åren. Och de blir bättre och bättre och går från klarhet till klarhet i ensemblespel och enskilda rollgestaltningar.
Pjäsen har många roller som alla i stort som smått är viktiga för helheten.
Den röda nejlikan spelas av Rasmus Kumpela. Det är en dubbelroll. Han ska både spela en litet sirligt smålarvig överklassfjant. Och så ska han senare visa sig vara en stabil hjälte. Rasmus Kumpela gör båda sina rollhalvor riktigt bra, och mot slutet förstå man att han ändå är en hel människa som livet tvingar till olika apparitioner.
I kontrast till hjälten står en slem och hänsynslös revolutionär usling, beredd att gå över lik. Han blir helt trovärdigt skurkaktig i John Samuelssons gestaltning.
Johanna Ström är numera en fullfjädrad skådespelare med ett brett register som lyft flera av Charlies föreställningar. Så även här. Hon laddar sin rollfigur med starka men välavvägda känslor och har en stark scennärvaro och modulerad utstrålning som bryter igenom den fjärde väggen.
Lägg till det en ensemble där många fler gör så fina insatser som är omistliga för slutresultatet. Teater är att lagspel och Charlies teater visar än en gång att de är ett vinnarlag.
Den röda nejlikan är i Charlies teaters uppsättning förstklassig teaterunderhållning. Det är verkligen fint att ha ett teatersällskap av den här kalibern på hemmaplan.
Gör dig själv en tjänst och se deras starka uppsättning av Den röda nejlikan.
BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Charlies teater Skara
Den röda nejlikan
Bearbetning av Charlotte Kristensson efter Emma Orczys roman från 1905
Regi: Charlotte Kristensson.
Koreografi: Camilla Kandare och Cordelia Albien Frick.
Scenkonstruktion: John Samuelsson, Emanuel Blom, Maja Skarbäck, Axel Johansson.
Kostymdesign: Marie Ström, Johanna Ström, Vera Gustafsson, Cordelia Albien Frick, Kerstin Larm, Julia Salomonsson, Margit Larm, Britt Fransson, Berit Magnusson.
Ljus och Ljuddesign: Andreas Ohlsson, Anton Lund Hellstrand.
På scen: Rasmus Kumpula, Johanna Ström, John Samuelsson, Emanuel Blom, Nike Clausson, Vera Gustafsson, Julia Salomonsson, Cordelia Albien Frick, Erica Jebens, Maja Skarbäck, Otto, Nils Sahlström, Anton Lund Hellstrand, Axel Johansson, Simon Shen.
Premiär på Skara Skolscen den 30 december,
övriga föreställningar: 31 december och 3, 4, 5, 6 , 7, 8, 13, 14 januari 2023
Recensionen avser föreställningen den 31 dec 2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s