We Will Rock You – Musikal i Lisch

Vill du uppleva en rockfest i musikaltappning? Nu har du ett utmärkt tillfälle på Folkets Hus i Lidköping där man kör We Will Rock You. Musikal i Lisch har gjort det igen! En stunds förstklassig musikunderhållning.  2023 års nyaårsmusikal är We will rock you.
Föreställningen blandar tidlösa hits i bra versioner med en sedelärande ramberättelse med fnissfaktor och litet allvar i botten. Allt med fullt flyt i bra tempo. Publiken dras med i ett feelgoodigt rockmys som bygger på en parad av Queens bästa och mest kända låtar. Och vilken låtkatalog de har! Musikalversionen är ett slags rockdystopi, ett hemskt framtidsscenario för musiken. I början av tvåtusentalet, när musikalen skrevs, sågs framtiden som en producentstyrd mardröm av likriktad syntetisk plastmusik så gjord att all individualitet och sensualitet försvinner. Är inte det idag närmast poplistornas vardag. Men som tur är finns det ljus i mörkret…

 Det är verkligen suveränt att kunna se närproducerad musikal på hemmaplan. Särskilt när föreställningarna är så bra som dem som görs av Musikal i Lisch. Och det är i sanning imponerande produktioner de gör. Årets musikal bygger på en löst, och med förlov sagt, inte så litet fånig historia där allvaret döljs av skojsig lekfullhet. Men det är musiken som är huvudrollen. Och det är inte vilken musik som helst, det är genomgående highlights ur Queens låtskatt. Det är ett pärlband av starka låtar, hitlåtar som ingår i livets ljudspår för så många över hela världen. Det är sånger som alla känner igen så publiken klappar och sjunger gärna med och det ger bra stämning i lokalen.

Det handlar om hänsynslösa profitjägares hot mot den ”riktiga” rocken. Nöjesindustrin vill snabbt göra strömlinjeformad produktmusik, lätt att producera, marknadsföra och sälja. De vill tvätta bort all individualitet och äkta känslor från musiken. Och de tvekar inte att slänga ut äktheten med badvattnet. Men det finns som tur är en motkraft…
Men vem bryr sig om handlingen i en jukeboxmusikal där den ena queengodingen följs av den andra i ett smatterband av älskade hits. Och det blir bra inte minst för att det är en så varierad kompott av bra låtar både stil och stämningsmässigt.

Man blir verkligen imponerad av alla talangfulla medverkande Musikal i Lisch samlat. En musikal ställer ju så stora krav; artisterna ska kunna sjunga, agera, dansa och mycket annat. Och sådana talanger har man letat upp här i stort övermått.

Ett problem är förstås hur man ska framföra Queenlåtarna på ett sätt när vi alla har Freddy Mercurys tordönsstämma sjungande i huvudet. Men här ska ju sångerna sjungas av många olika, tjejer som killar, som kan sätta sin egen prägel på sångerna. Och det fungerar bra.
Huvudrollsinnehavarna, paret som ska rädda rocken, spelas av Daniel Ström och Frida Jones. De gör ett kul par med pingpongdynamik mellan en snabbtänkt och kaxig böna (med ett hjärta av guld förstås, det är ju musikal) och den trögare killen med stora drömmar och känslor (med ett hjärta av guld förstås).

Freddy Mercury hade många paradnummer, där han sjunger med nästan operaaktig tonkraft och kontroll i en nästan oöverträffad blandning av teknisk skicklighet och tonomfång och inlevelseförmåga. Det har gjort att han räknas till en av de alla största sångarna inom populärmusiken. Daniel Ström tar sig an några av hans stora och odödliga uppvisningsnummer, som arenarockens kanske största hit We will rock you, med ett imponerande dödsförakt. Och han gör det riktigt bra! Vilken kraft och uttrycksfullhet han har i sina tolkningar och han fixar de där dynamiska sprången som ger låtarna ett speciellt liv. Det är särskilt svårt i de högre registren, men Daniel Ström ger dem dristigt en kämpamatch.

Frida Jones har sin styrka i spelet. Hon gör sin Scaramouche till en kvick och levande tjej med skinn på näsan och hon är en charmig sångare som sätter sin prägel på sina låtar med lust och respekt och utan att avqueena dem.
Både Linn Ivarsson och Louise Thiefoldt har bra tryck i piporna, utstrålning och underhåller med råge. Och det gör man över lag i den här täta föreställningen där allt fungerar och alls inget fallerar. Och det finns flera ståpälsnummer här för Queendiggare och oss andra rockfans.
Kanske tycker jag att själva storyn är mer än lovligt töntig, men man är ju ute i ett gott syfte som den riktiga musikens ridderskor och riddare. Och jag gillar verkligen att man har ett bra liveband. Och att man inte musikaliserat rocklåtarna till schlagers som det så ofta blir i ”rockmusikaler”. Här svänger det fett på rätt sätt emellanåt.

Föreställningen är välregisserad av Nina Tågerud och hennes assistenter med samtidigt fokus på detaljer och helhet. Det här är en musikal som går pålitligt som tågen gjorde förr.
Publiken var verkligen med på noterna. Klart det blev inrop och stående applådtack efter en föreställning som den här.

Vi har varit bortskämda med att få se så många musikaler i Skövde med uppsättningar av Revymakarna. Men på senare år känns det som Musikal i Lisch gör dem äran stridig om tätpositionen.

We will rock you i Musikal i Lisch uppsättning är en hit. Gå verkligen och se och hör den!

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Folkets Hus Lidköping
Musikal i Lisch presenterar We will rock you
Musik: Låtar av Queen
Manus: Ben Elton. Svensk översättning Anders Albien
Regi: Nina Tågerud
Assisterande regissörer: Evelina Winther, Frida Jones
Koreografi: Frida Jones
Kapellmästare: Jan Björklund
Scenografi: Micke Petersson
Kostym: Kristina Rudbjer
Ensemble: Daniel Ström, Frida Jones, Linn Ivarsson, David Berggren, Arvid Sundberg, Louise Thiefoldt, Markus Hejmar, Viktoria Lundborg, Malin Johansson, Joaquin Camilo Nilsson, Susanna Malm, Hanna Reklev, Malin Smedberg, Jasmine Johansson, Alice Apell, Klara Englund
Musiker: Jan Brodin, bas, Fredrik Bogren, trummor, Jan Lindberg keyboard. Dag Unenge, keyboard, Jan Björklund, gitarr och tillika kapellmästare.
Recensionen avser dagföreställningen den 7 januari 2023
Publik: Kunde varit fler
Föreställningar, 5, 7, 13, 14 15, 20 21, 22, 27, 28 januari 2023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s