Konst på Kastellgatan i Göteborg

På lördag den 14/1 angjorde jag äntligen Kastellgatan. Jag hade tänkt att jag skulle vara där redan på torsdagen den tolfte, för då öppnade Galleri Uddenberg sin Jubileumsutställning med ett 40-tal av ”sina konstnärer”: Han fyllde 80 denna dag.

Men som så ofta blir inte allt som planerat. Jag/vi hade hamnat i ”stenåldern” i Göteborg, några dagar tidigare. Vår router la av. Man är numera ganska beroende av ett fungerande Wi-Fi nät hemma. Givetvis inget internet till datorer, mobiler, TV osv. Men även ingen skrivare och dessutom är robotdammsugaren uppkopplad över Wi-Fi.
Den nya routern kom på torsdag och det tog hela den dagen och kvällen för att få allt (nästan) uppkopplat. Skrivaren fick jag fart på först på söndagen, efter att jag hade hittat en fungerande ip adress till den. Den nya ”lätta varianten” med bara knapptryckningar fungerade inte.

På Kastellgatan började jag hos Uddenberg, eftersom han hotar med att han kan stänga redan15.00 på lördagar. Men ingen risk; här var det många besökare.

Och många blommor, så han hade verkligen blivit uppvaktad på sin dag. Ryktet förtäljer att han även hade fått flaskor i olika former med olika innehåll i samma mängd.

I utställningen fanns det för Roy Uddenberg enbart välkända namn.

Britta Grönstrand, Marie Falksten, Mette Johansen och Ellen Lindström

Galleristen fanns även med i själva utställningen – här en akvarell av Lars Eje Larsson —- Skulptur i granit av Pål Svensson

På väg mot nästa galleri passerade jag två gallerier utan att gå in. Båda på grund av likartad men helt motsatt orsak. Det ena var tomt och det andra var för fullt. I det ena kunde jag utifrån se vad som fanns där inne. Det andra hade vernissage denna dag och det var många besökare trots att det närmade sig stängningsdags. Så det får bli senare tänkte jag.

Dagens sista besök på Kastellgatan blev hos Galleri Aveny.

Utställare Yvonne Larsson, född 1958 i Karlskrona. Utbildad vid bland annat Kristianstad Konstskola och Malmö Konstskola Forum. Numera är hon bosatt i den lilla orten Gärsnäs i Simrishamns kommun. Hon har ställt ut hos Pelle på Galleri Aveny flera gånger tidigare.
Den här gången var det landskapsmåleri, men som hon själv sagt, mina målningar är inga rena avbildningar, snarare handlar det om att hitta måleriska lösningar för att återge en bild eller ett tillstånd som båda kan ses utanför en men också där det finns en igenkänningsfaktor med det inre.

Gammelskog II, t.v. — Vinterskog, tung snö & Vinterskog I – IV, t.h.

Lisbet Ahnoff, som besökte utställningen samtidigt med mig, sa – det är intressant med konstnärens intresse för vatten, det kan vara en ingång för en djupare förståelse.

Stella Polaris — Eldhraun, Island — Väglöst land, spegling

Väglöst land, väderomslag — Myrmark — Väglöst land, rovfågel

Yvonne Larsson samtalar med konstnärskollegan Bengt Rindner — Seglare (på väg ut från galleriet?)


På eftermiddagen onsdagen den 18/1 var det inte så trångt i Göteborgs Konstförenings galleri på Kastellgatan. Nu var det fritt fram för en fotograf.
Två utställare Ida-Lovisa Rudolfsson och Gaby Berglund Cárdenas

Ida-Lovisa Rudolfsson

Ida-Lovisa Rudolfsson
Med undertiteln Det var från fåglarna orden kom
Ida-Lovisa Rudolfsson är född 1979, uppvuxen i Stenungsund och numera bosatt på Orust. Hon är verksam som textilkonstnär sedan 2010. Utbildad vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg.
Hennes arbeten har beskrivits som brodyrlyrik. Broderi och lyrik. Ett textilt bildbyggande.

ILR de l’orbroderi, applikation

Yellow Trail, broderi, applikation — detalj

Golden Golden Golden, broderi, applikation — Mare Somniorum, broderi, appl., säng i metall

Gaby Berglund Cárdenas visar sin utställning Home, Bark and Handmade Paper i Lilla galleriet.
Hon ärfödd i Ecuador och har kallat många städer i Asien, USA och Europa för ”hemma” innan hon åter slog sig ner i Sverige 2019. Hon har tagit en masterexamen i konst vid Kyungsung University i Busan, Sydkorea 2011

Crossing Memories I – III, objects, handmade paper

Paper Homes, installation, handmade paperPolypore, fungi, handmade paper

Rune Lindström
Foto Rune Lindström

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Jubileum 2023
Galleri Uddenberg
12.1 – 29.1 2023

Yvonne Larsson
Galleri Aveny
14.1 –29.1 2023

Ida-Lovisa Rudolfsson
Gaby Berglund Cárdenas
Göteborgs Konstförening
14.1 – 12.2 2023

Ida-Lovisa Rudolfsson, Hic sunt Dracones III, broderi


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s