En bild av dagar – Patti Smith

Det här är en fin liten blädderbok, inte tu tal om den saken. En coffetablebook för dom kulturoklanderliga som vill visa att de gillar musik av rockens numera pretentiösa tråkmånsar som Nick Cave, Iggy Pop och Patti Smith.

Patti Smith har alltid, även för länge sedan när hon sjöng rock, haft en dragning åt finkultur. 1996 började hon ta bilder från sina resor. Inte med vilken kamera som helst utan en klumpig Polaroid Land 250 med Zeiss sökare. Hon säger sig numera ha svårt att få fram film till Polaroiden så hon har gått över till att ta sina bilder med mobilkamera. På bilden till den 26 mars i den här boken ser man mobilen och hon skriver: ”Det här är min andra kamera. Ett skjutjärn”. Och den skjuter både skarpa och lösa skott.

Hon har sedan 2018 ett instagramkonto, @THISISPATTISMITH, och har numera över en miljon följare. Hennes dotter Jesse var den första. På Insta visar hon bilder på det som drar till sig hennes uppmärksamhet. Det är ”inlägg och bilder är dyrkar som låser upp tankar”.

Nu har det kommit en volym betitlad En bok av dagar. Där finns en sida för varje dag i almanackan, en bild och några få rader. Hon kallar det själv för ”366 miniatyrfönster”.
Och det är i hennes värld inte vilka bilder som helst, det förstår man av hennes förord; ”Här är mina pilar som tar sikte på det gemensamma hjärtat”. I min värld är det långt ifrån alltid hennes vykort med finkulturambitioner träffar.

Det handlar, som jag ser det, mer om att dokumentera sig själv än att berätta om konsten och världen. När det vill sig skildrar hon båda. Hon vill visa influenser och peka på kulturpersonligheter som är viktiga för henne. Och därigenom ge en bild av vem hon själv vill vara. På sina resor följer hon i spåren av människor som hon ser upp till och som inspirerat henne. Och hennes influenser bygger den självbild hon vill visa upp.
Några av årets dagar är själsfränders födelsedagar eller dödsdagar. Dem markerar hon. Den 8 oktober, John Lennons födelsedag, har hon t ex en bild av en mosaik med ordet Imagine och antikärnkraftmärket i blommor.
När tillfälle ges har hon selfies eller selfieliknande bilder av viktiga människor i hennes liv, författare, artister och hennes barn och man. Här hittar man William Burroughs, Werner Herzog, Michael Stipe, Allen Ginsberg, Lou Reed.

Och så söker hon upp gravstenar till modernister, främst i litteraturen, hon gillar. Vi får se bilder när hon sitter vid gravstenarna eller bara på dem.

Texterna är korta bildtexter. Man ögnar dem och så är de borta
Hon skyggar inte för klyschor, som när hon börjar boken med den 1 januari med att konstatera att nytt år breder ut sig och att det okända överflödar av möjligheter. Till det en bild av hennes siluett bakifrån likt Caspar David Friedrich blickande ut över havet. Rockens modernistdrottning har en stark dragning mot det romantiska som den 3 januari när hon skriver: ”Greta Thunberg gav sin barndom åt aktivismen. Naturen vet det och ler mot henne på hennes födelsedag”.
Men jag tycker om hennes bilder. De är lågmälda. Mjuka. Allvarliga. Laddade av respekt. Hon söker föremål som är betydelsebärande för henne. Kaffekoppen kommer tillbaka, liksom i hennes tidigare böcker. Men hon ser en aura kring vissa föremål. Det kan vara maken framlidne Fred Sonic Smiths Mosriteguitarr. ”Inga andra händer än hans har spelat på den.” Eller en akustisk Gibson från depressionsåren på trettiotalet hon har fått av Sam Shepard. Den, skriver hon ”… har spelat en låt för Rothko om ett blodrött band, konstnärens fulländade röda.”

Det är nåt med bilderna i den här boken. Både dem hon tagit och dem av andra fotografer hon valt. Vid första genombläddringen kändes det som jag var färdig med den direkt. Men jag märker hur olika bilder kommer tillbaka och att det kommer att dröja länge innan jag är klar med den här boken.

BO BORG

Foto: Barre (skills) Duryea


Bok: En bok av dagar
Text och bilder: Patti Smith
Översättning: Peter Samuelsson
Förlag: Brombergs bokförlag
ISBN: 978-91-7809-263-5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s