Ia Ingvarsdotter – Galleri c/o Hornstull

DET SVÄNGER ORDENTLIGT OM IA INGVARSDOTTERS PUNKBILDER

Kontrasten kunde inte vara större från vernissagen på den japanske fotografen Masayoshi Sukitas storslagna och påkostade David Bowie-utställning på Kulturhuset ena dagen till Ia Ingvarsdotters vernissage på lördagen med bilder från den livaktiga punkscenen utställda på det pyttelilla galleriet c/o Hornstull inrymt i det gamla provrummet (då det var en klädaffär) på Hornstulls bokhandel.

Den enda likheten mellan vernissagerna på de två utställningarna var trängseln i lokalerna.

Jag trodde först att bilderna på de vildsint utåtagerande punkmusikerna var tagna på 1980-talet. Men inte.

Alla bilder är nytagna mellan åren 2015 och 2022 på för mig okända scener som Hus 7 i Slakthusområdet, Gula villan i Handen, Snövit, BV i Tyresö, Hangaren i Skarpnäck och många andra, för mig lika obekanta.

Kanske borde jag förstått att bilderna inte var tagna på 1980-talet med tanke på att de flesta av de avfotograferade musikerna och vokalisterna är kvinnor. Så var förvisso inte fallet för fyrtio år sedan.

Ia Ingvarsdotter fotograferade visserligen punkkonserter redan på 1980-talet, men gjorde sedan ett långt uppehåll. Det var först när hon började skanna de gamla negativen som lusten väcktes åter till liv och hon för sju år sedan började hänga på konserter (runt hundra om året) igen och fotografera, berättade hon på vernissagen.

Jag måste säga att det svänger ordentligt om bilderna. Man tycker sig nästan i andanom höra musiken uppskruvad på högsta volym.

Ett bra betyg och en fin tidsskildring.

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


OBS! Utst. slutar den 7/2
Ia Ingvarsdotter
ALLT BRINNER
Foton från den svenska Punkscener 2015 – 2020
28.1 – 7.2 2023 (stängt sön)
Galleri c/o Hornstull
Hornstulls Bokhandel
Bergsunds strand 32
Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s