12 SONGS & SAABA – GöteborgsOperan

Vad ska man ha lovord till om man inte skulle slösa med dem efter en upplevelse som den här!?
12 songs, Göteborgsoperans dansares samarbete med stjärnkoreografen Kenneth Kvarnström, sångerskan och kompositören Ane Brun och Göteborgsoperans orkester under Mats Ek förstärkt med Per Eklund, Martin Hederos, Josefin Runsten är en föreställning av yppersta kvalitet. Så här är inte lovord några överord.

Ane Brun har en skatt av egna låtar och personliggjorde covers. Hon har också samarbetat med symfoniorkestrar förut. Hon fick ett pris häromåret för: ”hennes ständigt föränderliga konstnärliga gärning och musikaliska utveckling”.

12 songs är ännu ett steg i hennes pågående sökande och konstnärliga utveckling . ”Jag älskar dans, jag kan bli så otroligt berörd av bra dansare och koreografi, och att få se detta till min egen musik blir troligen en magisk upplevelse”, säger hon själv . Och nu får vi se orden bli verklighet också för oss. I det här samarbetet har hon gjort en föreställning som på ett alldeles sömlöst och naturligt sätt för in sångerna i dansens värld och dansen i hennes sångers.

Ane Brun har många bra låtar. Här har hon och Kenneth Kvarnström gjort ett urval och gett dansarna frihet att delta i gestaltningen. Fantastiskt att sångerskan Ane Brun vågar sig in som även dansande deltagare i ett av världens mest kvalificerade danskompaniers framförande. Men det märks att alla trivs och känner sig trygga i varandras kompetenser. Och det blir bra. Inte addition utan snarare multiplikation som ger stora mervärden och originella och ibland helt oväntade och överraskande synergier.

Ane Brun har en sällsynt utstrålning. Redan i första sången, som hon sjöng sittande med ryggen mot oss, etablerade hon en stark kontakt med oss som sedan aldrig släppte. Den blev bara starkare. Hennes sånger har starkt känsloinnehåll och stort dynamiskt spann. Jag fick uppfattningen att dansarnas rörelseflöden ibland tog idéer och kraft ur texterna, andra gånger ur melodin och alltid ur de starka känslor sångerna bär. Musiken blev till kroppsmelodier. Rörelser adderar till, kanske kan man säga fördjupar, textinnehållet på ett sätt som orden aldrig kan. De är personliga men blir också angelägenheter och djupdykningar i våra känslors djup. Musik, ord och dans adderar ömsesidigt. Det ger upplevelsen flera mervärden genom att de tillsammans rundar intellektets mallar och hittar öppningar mot andra känslor, de otillgängliga lager som nås i den kontakt som är unik för kroppens abstrakta och samtidigt så påtagliga kommunikation.
Till det de starka arrangemangen för en orkester under dirigenten Hans Ek som än en gång visar sin mångsidighet bredd och kraft. Och de märkliga dräkterna som hjälpte fram stämnings och karaktärsbytena. Det  dramatiserande ljuset tar fram både ljus, känslotemperatur och skuggor. Allt bidrog till att den här föreställningen blev ett så lyckosamt skapande av en ny sorts upplevelse.
Succé var bara förnamnet, det märktes på publikbifallet. För mig bröts tyvärr stämningen när Ane Brun som extranummer till eget gitarrkomp och dansarna lägereldssittande stilla på golvet och med uppmaning till allsång sjöng en trallvänlig sång med allyouneedislovebudskap. Jag hade hellre varit kvar i det unika och omtumlande kraftfält själva föreställningen skapat. Inget ont om verfremdung, men för mig var det av ondo här.

Efter paus visade ett av mina favoritdansverk (jo, jag vet att jag har många) jag sett på Göteborgsoperan. SAABA med koreografi och scenografi av Sharon Eyal.

Jag upplevde det när det visades här 2021 tillsamman med Continium under gemensamma namnet Unfold och känner mig lika entusiastisk den här gången. Minst!
Se min recension från 2021

Det kändes tydligt att man den här kvällen var med om något på sitt sätt unikt och alldeles extra.

BO BORG

Foto Tito Stengel

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se

GöteborgsOperan,
12 songs, recensionen avser föreställningen den 8 februari 2023
Iscensättning: Kenneth Svanström
Koreografi i samarbete med GöteborgsOperans Danskompani
Dirigent: Hans Ek ledde Göteborgsoperans Orkester förstärkt med Per Eklund, Martin Hederos, Josefin Runsten
Musik och sång: Ane Brun
Kostymdesign: Astrid Olsson
Ljusdesign: David Stockholm
Ljuddesign: Joachim Bohäl
Spelperiod 4-25 februari

SAABA Ges tillsammans med 12 songs 4, 8, 10, 15, 16, 24/2 2023
Koreografi och scenografi: Sharon Eyal
Medskapare: Gai Behar
Dansare: Benjamin Behrends, Mei Chen, Miguel Durarte, Hiroki Ichinose, Janie Koertege, Rachael McNamee, RileyO´Flynn, Christoph von Reidemann, Duncan C Schultz, Endre Schumicky, Frida Dam Seidel, Joseba Yerro Izaguirre, Amanda Åkesson
Kostymdesign: Maria Grazia Chiuri för House of Dior
Kompositör, musikarrangemang: Ori Lichtik
Ljusdesign: Alon Cohen
Koreografiassistent: Rebecca Hytting


Trailer för 12 SONGS

Spellista med ursprungsversionerna av de 12 songs av Ane Brun som är föreställningens ryggrad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s