Sabaton & Hulkoff – Vara Konserthus

Sabaton är ett av de riktigt stora svenska hårdrocksbanden. De är rutinerade och välmeriterade publikfavoriter. Deras album har sålt platinum fyra gånger om. De turnerar intensivt med världen som sin hemmaarena och har genomfört stora konserter i över 50 länder. Under sin Sverigeturné 2022 hade dom 30 slutsålda konserter. I år besöker de 20 platser till. På onsdagskvällen sålde de ut Vara Konserthus Blackbox till sista ståplats. Och succén var inte att ta miste på. Både Sabaton och förbandet Hulkoff visste hur man får publiken i sina händer. Man kan man utan överdrift säga att de besegrade publiken.

Hulkoff med tungt komp inledde. De spelade något som jag sett kallas folkmetal (hårdrocken har många inte alltid så lättbegripliga underkategorier). Det var fullt tryck direkt. De knutna nävar och den headbanging som hör den här musiken till kom igång direkt. Hulkoff berömde publiken: ”Fy faan vilka hårdingar ni är.” Sånt känns ju fint att höra när musiken pumpat upp adrenalinet. De spelade snabba låtar och sångaren Per Hulkoff har ett djupt skorrande röst som han utnyttjar till bristningsgränsens yttersta kant. Flera av sångerna verka handla om historiska händelser och ideal, eller som han själv sa:” En tid då det fanns män av stål i båtar av trä, inte som nu träskallar i plastbåtar.” Bandet svettades ymnigt av allt jobb de lade ner för att få igång publiken. Trägen vinner så de vann. Innan sista låten tackade frontmannen Per Hulkoff med ord på kaxig hårdrockiska att de strax skulle packa ihop skiten och dra åt helvete.

Sen kom topofthebillarna Sabaton in. De blev de mer av allt, scenografi, repeterad show, iögonfallande rekvisita och hits. Sabatons stil betecknas av Wikipedia som power metal. Det tycker jag inte säger nåt som karaktäriserar dom, även om det som i all hårdrock var fullt ös. Jag lanserar beteckningen MÖP metal. MÖP står för militärt överintresserade personer. Det verkar Sabaton vara. Många av deras låtar handlar om historiska händelser och krigshjältar. Överdrivet nationalistiskt tycker många, men överdriften är ju hårdrockens livsluft. Onödigt romantiserade krigsskildringar tycker jag. Andra tar också fram det besvärande faktum att de spelat på Krim efter Rysslands ockupation. Men bandet upprepar att de inte är ute i politiska eller ideologiska ärenden. Jag ska i ärlighetens namn säga att texterna inte är så lätta att uppfatta i metallarmet på en konsert. Men kollar man deras videos på You tube är de oftast gulligt tecknade filmer med krig och hjältemod som teman. Och publiken verkar kunna texterna och sjunger med. Men det var väl i första hand för larmet vi kom.

Sabaton har en show med fullt påställ. De kommer in i kamouflagemönstrade byxor och besegrar publiken direkt. De får den att sjunga med, vifta med knutna nävar. Det är alltid en styrka när ett band har publiken i sin hand från början och sedan inte släpper, utan snarare ökar greppet. Deras musik är svulstig, teatralisk och intensiv. Den har i mina öron alla hårdrockens attribut, med den stiltypiska grundrytmen och den sorts gitarrsolon som hör genren till. De är roliga att se med alla efrfektsökande hårdrockposer och långt, långt hår som flyger effektfullt i hårdrockgymnastiken. Showen är laddad av energi. Så har de flera klädbyten, bland annat karolineruniformer och annan historiserande rekvisita. I en låt kom sångaren Joakim Brodén in med en bärbar rökkanon som fyllde scenen med Lützendimma. Men de här hårdrockkungarna undgick den här kvällen Gustav den II Adolfs öde och gick segrande ut ur dimman. Sabaton har många machoattribut i spel och utspel. Men det verkar mest vara trevliga och busiga grabbar bakom poserna med humor och där glimtarna i ögonen blinkar ikapp med stålkastarblinkandet. Låtarna är trallvänliga melodier till traditionellt hårdrockkomp. Många av låtarna passar bra för allsången på de konserter på stora arenor som de ofta gör numera.
Jag såg mig omkring och såg massor av folk som uppskattade konserten mer än jag gjorde.

Mötet med den välvilliga Varapubliken gjorde Sabatons genomarbetade show ännu en framgång i deras kommersiella segertåg.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Vara Konserthus, Sparbanken Blackbox
Sabaton Pär Sundström, bas, Joakim Brodén, sång, Hannes Van Dahl, slagverk, Tommy Johansson, gitarr, Chris Rörland, gitarr
Den stora sverigeturnén del II
Förband: Hulkoff
Publik: 850 = Knökfullt
Recensionen avser konserten den 15 februari 2023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s