Samtidigt i stadens utkanter – Stadsmuseet i Stockholm

I Tunnvalvet på Stadsmuseet pågår utställningen med gamla och nya fotografier från samma platser.

För drygt tre veckor sedan öppnades på Stadsmuseet den stora utställningen ”Vi som byggde Stadshuset” (med fokus på dem som verkligen gjorde grovjobbet när Stadshuset byggdes) detta med med anledning av att Stadshuset i år fyller 100 år. Ungefär samtidigt släpptes den rikt illustrerade boken med samma namn och inriktning skriven av historikern Mats Hayen.

Och för bara ett par dagar sedan öppnade Stadsmuseet en ”pendangutställning” (kanske man kan kallade den) till Stadshusutställningen.

Den har namnet ”Samtidigt i stadens utkanter” och består av ett antal gamla fotografier av olika platser i staden som nyfotograferade av Stadsmuseets fotograf Johan Stigholt parallellställts med de gamla bilderna

Lars Eriksbergsplan, som fram till 1950 hette Roslagstorg. När den gamla bilden togs av Axel Svinhufvud på 1910-talet hette platsen Träsktorget och var illa beryktad.På 1800-talet stod stadens skampåle på Träsktorget. Nya bilden är tagen av Johan Stigholt 2022. (t.v.)

Utsikt norrut över platsen där Nya Karolinska sjukhuset ligger idag. Den gamla bilden med avloppsrören på marken är tagen runt 1912 av en okänd fotograf. På Johan Stigholts nytagna bild syns delar av fasaderna de nya Norra tornen i förgrunden.. (t.h.)

Greppet är inte nytt men det hela är mycket välgjort och visar på ett iögonenfallande sätt hur stora förändringar har som skett i staden under ett sekel.

Kungsholms kyrkoplan fotograferad av en viss ”Bodin” från Kungsklippan med kyrkan i fonden runt år 1900 visar en lantlig trakt med låga byggnader, flera träd och en icke stenlagd gata i kontrast till Johan Stigholts nytagna bild från samma plats med moderna höghus i en sterilare men hälsosammare stadsmiljö.

Hörnet Sveavägen/Odengatan där Gunnar Asplunds stadsbibliotek byggdes i slutet av 1920-talet såg förstås helt annorlunda ut innan bebyggelsen som stod i vägen revs några år tidigare. Men när man ser Johan Wennermarks bild från 1924 med de gamla låga byggnaderna i gathörnet och jämför med Johan Stigholts nytagna bild med de låga basarbyggnaderna (som just nu är under restaurering) kan man undra om inte Gunnar Asplund lät sig inspireras av den förra bebyggelsen när han ritade den senare.

Ja så där kan man fundera när man går omkring i Tunnvalvet i Stadsmuseet och betraktar bildskatten på väggarna.

.

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Samtidigt i stadens utkanter
11 februari – 24 september 2023
Stadsmuseet i Stockholm. Fri entré

Kungsholms kyrkoplan med kyrkan
i början av 1900-talet och som det ser ut i dag.

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se

Om utst: Vi som byggde Stadshuset, Stadsmuseet


Invigningen av Stadshuset var en storlagen tillställning med invigningstal av Kung Gustav V såväl som tal av Hjalmar Branting och Verner von Heidenstam.

En film från SF utgiven av SVT (längd 16:57)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s