Ukrainas författning från 1710 finns hos Riksarkivet i Marieberg

UKRAINAS FÖRFATTNING FRÅN BÖRJAN AV 1700-TALET MOTBEVISAR VLADIMIR PUTINS PÅSTÅENDE ATT UKRAINA HISTORISKT ALDRIG VARIT EN EGEN STAT

Tvärtemot vad Rysslands diktator Vladimir Putin hävdar (att Ukraina aldrig varit en egen stat historiskt sett) så kan man (lätt förenklat) säga att Ukraina var självständigt, delvis under svenskt beskydd, oberoende av Ryssland, redan i början på 1700-talet.

Beviset finns i original på Riksarkivet i Marieberg, författningen för dåtidens Ukraina, utarbetad av statschefen Filip Orlik 1710.

Författningen är en skör liten skrift på latin, förmodligen en översättning av originalet på ukrainska, som stadgar bland annat hur gränserna ska dras, vilken religion som är tillåten (den grekisk-ortodoxa) och hur styrelseskicket ska vara (maktdelning) för Ukraina vid den tiden, alltså för över trehundra år sedan.

På tisdagskvällen fick jag tillfälle att med egna ögon se denna gamla författning (inte originalet, men ett faksimil) när Livrustkammarens Vänner hade en sammankomst på Riksarkivet och vice riksarkivarien Anna Karin Hermodsson berättade den otroliga historien om hur författningen kommit till Sverige, vilket skedde under Karl XII:s tid efter det ödesdigra slaget vid Poltava.

Utrymmet här medger inte en utförligare redogörelse för innehållet i den för Ukraina så viktiga skriften som lånades ut till landet och var utställd i Kiev i Sofiakatedralen hösten 2021 när Ukraina firade 30-årsjubileet av självständigheten från Sovjetunionen.

Som på beställning finns händelsevis en utredande artikel, för läsare av DN, av historiedocenten Magnus Linnarsson onsdagen den 23 februari på DN Kultur, sidan 8, som utförligt beskriver den historiska situationen vid tiden för den ukrainska författningens tillkomst.

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s