Dymlingar – Lidköpings Konsthall

Konstnärsföreningen Dymlingen har sin bas i Konstnärshuset Svavel på Tändsticksområdet i Jönköping. Föreningen har 24 medlemmar. Av dessa visar nu 15 verk i Lidköpings Konsthall.
Utställning är ett utbyte med Konstnärsföreningen Lidan, Lidköping, som gentjänst får göra en utställning i Konstnärshuset Svavel i Jönköping.
Konstnärsföreningen Dymlingen bildades 1971 och är alltså numera 50 +. Dess medlemmar är verksamma inom de flesta traditionella konstnärstekniker som måleri, grafik, teckning, skulptur, textil, foto och annat. För medlemskapet i Dymling krävs att man är verksam som konstnär och som de själva säger ”besitter ett visst mått av konstnärlig kvalitet”. Och det är förstås den man ger sig på jakt efter i bildmyllret.

När de nu ställs ut i Lidköping är konstnärerna och deras verk som säkert är välkända i Jönköping helt utan kontext. Det är varken bra för utställningen eller de enskilda utställarna. Man ska nog akta sig för att uttala sig om konstens kvalitet i Jönköping med den här utställningen som grund. Generaliseraringar ljuger alltid.
Jag gick länge i utställningen för att göra den rättvisa. Jag fann inget som direkt sticker ut.  Så jag tog mig för att försöka hitta något intressant i olika tekniker.

Lisbeth Tapper visar några traditionella landskapsmålningar. Den som heter Ölandskust är friare och mera livfull vy i en föreställande ickeföreställande modernistisk ådra.
Jag blev litet tjusad av Brittmari Hagmarkers applikationer. Jag upplever dem som både sensibla och skirt sensuella trots sina handfasta och stadiga kompositioner.

Lisbeth Tapper – Brittmari Hagmarker

Det var inte mycket på utställningen som bröt mot det mest konventionella. Men Maggie Elkouries Solving the Matrix, en målning med små föremål applicerade och en svart tråd i ett mönster var ett av de verk som sökte sig ut i det okända, mot domäner bara konsten har tillträde till. Det är inte sällan knutar på utställningar i dess dagar. Maggie Elkourie har gjort en som hänger med dekorativa skuggor mot en vägg.

Maggie Elkourie – Jenny Söderlund

På ett bord står ett antal små skulpturer av kvinnor, några med demonstrationsplakat. Gruppen kallas Sufragettarmén och den är gjord i stengodslera av Jenny Söderlund. Jag undrar varför de här kvinnorna ute i ett så viktigt ärende ska skildras så karikerade. Det är som konstnären vill göra sig lustig över dem.

Det finns också foto på utställningen. Anna Wennberg visar en serie kvinnor med ryggen mot oss i finstämda kompositioner med ljuset som viktig bundsförvant.

Anna Wennberg

Jag kan väl inte säga att jag blev särskilt imponerad av den här utställningen. Det är ett svårt koncept att få att fungera bra. Ett drygt nittiotal verk är upphängda, utan annat sammanhang än att de är gjorda av gruppmedlemmar. Men det finns mycket att titta på så kanske du hittar något som faller dig i smaken.

I den vanliga konsthallens underjord ligger ungdomsgalleriet Subsurface. Där visas samtidigt med Dymlingar en utställning med Keziah och Olivia Rangvid.

Där finns måleri, skulptur och installation. Den sistnämnda är en kaxig grupp i det kreativa område där skulptur och installation möts (eller ska man säga skiljs?). Med sina brister är den ungdomligt stursk och pang på.
BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se den större. Fungerar ofta hos boborg.se


Lidköpings Konsthall
DYMLINGAR
15 medlemmar ur Konstnärsföreningen Dymling, Jönköping
Utställande konstnärer: Ann-Carin Andersson, Marcus Appelberg, Maggie Elkourie, Roland Englund, Brittmari Hagmarker, Thorulf Löfstedt, Birgitta Ramstrand Efraim, Natalia Rozmus-Esparza, Marina Sundberg, Jenny Söderlund, Lisbeth Thapper, Annette Theodoridis, Timea Vauger, Anna Wennberg. Nisse Wetterbratt
Utställningsperiod:  4 mars – 1 april 2023
Arrangör: Lidköpings Konstförening
Subsurface
EUFORI
Konstutställning av Keziah och Olivia Rangvid
Utställningstid: 4 mars – 1 april 2023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s