Cato Lein vann Svenska Fotobokspriset 2023

Fotografen Cato Leins bok ”Northern Silence” , som vi uppmärksammat tidigare, blev utnämnd till årets fotobok 2023. Den är är enligt min mening en av de bästa svenska fotoböckerna som getts ut i Sverige under senare år.

När den släpptes i november förra året jämförde jag den med en klassisk bok av mästerfotografen Paul Strand (1890-1976).

Jag skrev bland annat: ”Cato Leins fotografiska skildring av människor och vild natur i folkglesa yttersta Nordnorge (där han har sitt ursprung) och i närbelägna nordliga trakter, andas samma högtidliga allvar och genuina respekt som Paul Strands skildring (”Tir A Mhurain” ) sextio år tidigare.

Kanske ljuder ändå en starkare poetisk ton i Cato Leins uttrycksfulla bilder.

Det är en bok som Cato Lein jobbat med under tjugofem års tid och även om det ännu är för tidigt att utnämna den till årets svenska fotobok så måste den helt klart vara en seriös kandidat till denna titel.”

Och ”Northern Silence” inte bara blev en seriös kandidat till Svenska Fotobokspriset 2023 utan utsågs också till årets fotobok på onsdagskvällen vid en gala som jag tyvärr var förhindrad att närvara vid.

Hjärtligt grattis till Cato Lein för en bok som redan känns som en klassiker.

LARS EPSTEIN

Foto Tove Falk Olsson


Lars Epstein, förra året, om boken

Juryns motivering: En dramatisk skildring av det nordligaste Norge – huvudsakligen svartvita fotografier med effektiva inslag i färg. Poetiska och uttrycksfulla porträtt av människor och landskap – där kylan också har lämnat fysiska avtryck i bilderna – ger en personlig bild av fotografens uppväxtmiljö. Detta mångåriga projekt speglar även ett samhälle i förändring på flera plan där politiska beslut och kommersiella intressen påverkar hela ekosystemet. Enastående tryckkvalitet och omsorgsfull formgivning gör boken till ett fulländat meditativt verk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s