Cato Lein – Northern Silence

STARKA FOTOGRAFIER I CATO LEINS NYA BOK ”NORTHERN SILENCE”

Jag vet inte om fotografen Cato Lein har sett Paul Strands (1890 – 1976) klassiska fotobok ”Tir A Mhurain” (Det böjda gräsets land) från 1962 som med allvar och inlevelse skildrar öbor och natur i Yttre Hebriderna utanför den skotska västkusten.

Oavsett vilket så kommer Paul Strands skildring av den karga naturen och de sträva porträtten av invånarna på den avlägsna skotska ögruppen mig direkt i tankarna när jag bläddrar i Cato Leins tryckfärgsdoftande nya bok ”Northern Silence” (André Frère Éditions, 2022).

Fotografen Cato Lein signerade sin nya bok ”Northern Silence” vid boksläppet på Whippet Lab på Rutger Fuchsgatan under onsdagskvällen

Cato Leins fotografiska skildring av människor och vild natur i folkglesa yttersta Nordnorge (där han har sitt ursprung) och i närbelägna nordliga trakter, andas samma högtidliga allvar och genuina respekt som Paul Strands skildring sextio år tidigare. Kanske ljuder ändå en starkare poetisk ton i Cato Leins uttrycksfulla bilder.

Det är en bok med starka porträtt och dramatiska vyer från högt upp i norr

Det är en bok som Cato Lein jobbat med under tjugofem års tid och även om det ännu är för tidigt att utnämna den till årets svenska fotobok så måste den helt klart vara en seriös kandidat till denna titel.

Inte konstigt att det var trångt i restauranglokalen på Rutger Fuchsgatan på onsdagskvällen när boken förhandsvisades. Folk stod i kö för att få den signerad.

Jag med.
LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större

Det officiella svenska boksläppet är den 28 november hos Konst/ig på Åsögatan i Stockholm


Northern Silence
André Frère Éditions, 2022
ISBN978-2-492-69609-1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s