Tommy Westberg i Skara domkyrka

När jag äntligen kom till Jerusalem var det så mycket jag ville uppleva. Ett självklart mål var att gå och se och känna atmosfären på Via Dolorosa, smärtornas väg där Jesus släpade sitt kors. Det är en helt central plats både i kulturhistoria och framför allt förstås i religion. Det är numera en mycket upptagen och minst sagt hårdtrafikerad gångväg. Överallt i de smala gränderna var det fullt, ja överfullt. Det myllrade av pilgrimer, turister och inte minst ivriga och högljudda, ja nästan aggressiva, månglare vid sina prylar. Det gick inte att stanna upp för eftertanke och meditation över det som hänt här. En trycktes hårdhänt vidare av andra som ville fram.

I katolska kyrkor finns ofta bilder av platserna, man kallar dem stationer, på Jesu smärtoväg.
Det är en av inspirationskällorna för konstnären Tommy Westbergs utställning i Skara domkyrka. Han har gjort en egen variant på den så kallade korsvägen. På olika platser längs väggarna i domkyrkans långhus har han installerat konstverk han gjort som presenteras tillsammans med stora handskrivna ark med dikter och andra texter som anknyter till temat. Det är gjort på ett fint sätt så att man kan stanna upp, sätta sig när man behöver det, och fundera över texterna och hans bilder. Som oftast med Tommy Westbergs verk är de gjorda i ett lågmält tilltal. Det är verk som ger upphov till många tankar och eftertankar.

Korset är en form som kommer igen i bilderna. Det är varierat på många sätt. Ofta gör Tommy Westberg sina bilder av enkla material, det kan vara fruktkärnor. Det gör dem reliefartade med en livfull yta. Dessa frön ser jag som symboler för växtkraft. Man kan också se användandet av dem som en gest mot en folkligare religion där tanken och enkelheten får ersätta guldet. Jag tycker om den intimitet och närhet det skapar. Här finns känslig blandning av måleri och fotografi. Och ett verk med färgade glasbitar. Alla är  gjorda med varlig eftertanke i materialbehandling och framför allt i konstnärligt uttryck. Lågmäldheten skärper sinnen och uppmärksamhet.  Det är alltid i det lilla det stora ger sig till känna.

Bilderna är gjorda med stor omsorg och estetisk försyn. Här handlar det, som jag ser det, om att levandegöra tradition och symboler och ge nya aspekter i mötet med personlig konstnärlig gestaltning och viktiga ord. Han har skrivit ner citat av poeter som Karin Boye, Hjalmar Gullberg, Eva – Stina Byggmäster och andra. Vi får möta deras ord, men ibland också deras ansikten. Tradition, möter konst, möter människa, möter ord på ett sätt man sällan ser.

Tommy Westbergs verk har ett enkelt bildspråk som avviker och därför spelar med, eller ska man säga mot, domkyrkomiljöns överväldigande högkyrkliga myndighet. Det märktes också på hans förra utställning här i Skara Domkyrkan 2019 som hade titeln ”Att lägga pussel med Gud”.

Då som nu handlar det om religiösa frågor och hans konst ger tankar och ingångar till en personlig kristen gudstro, med en tydlig koppling och sammansmältning av tradition och ord.

Tommy Westberg ställer inte ut ofta. Men när man ser en av hans utställningar känns det att man står inför ett konstnärskap som både har sitt tydliga fundament och samtidigt söker nya uttryck som ger något alldeles annorlunda och eget.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se den större. Fungerar ofta hos boborg.se


Påsknatten
Collage och texter
Tommy Westberg
Skara Domkyrka
Utställningstid: 23 mars – 30 april 2023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s