Messa di Gloria – Skara Domkyrka

Konserten inleddes med ett verk som direkt satte oss i stämning. Det var en komposition av den lettiske körspecialisten Ëriks Eṧenvalds (f.1977) med ord av prästen, teologen och filosofen Thomas av Aquino (1225 – 1274). Det var ett stycke av renaste skönhet. Den mäktiga körens djupare toner blev en perfekt varm klangbotten till den önskan om förskoning och misskund som sjöngs så isbrytande vackert av sopranerna Jelena Dajic och Ellen Larsson.

Sedan fortsatte Göteborgsoperans orkester med Larghetto for orchestra från 2007 av skotten James MacMillan (f. 1959). Han menar att hans musik uttrycker ” i ideologiska termer den romerska katolicismens tidlösa sanningar tillsammans med ett starkt socialt engagemang.” Sånt kan jag inte höra eller avkoda i instrumentalmusik (och det kan ingen annan heller!). Men det var utan tvekan en musik laddad av starka känslor både av prövande undran och hoppfullhet. För mig kändes den mer klassisk än samtida. Och gott så. Här spelade blåsarna huvudrollen med både kraftfulla passager och mjuka slingor. Musiken laddas av dynamiken mellan det nästan viskande och mer kraftfulla attacker. De vackra blåsklangerna gav musiken en märklig ödmjukhet som mot slutet gick mot en poetisk dimmanlättarkänsla mot optimism och tillförsikt.


Så var vi framme vid Puccinis Messa di Gloria. Det är en jublade mässa fylld av starka uttryck som först ska gestalta ånger sedan hyllande glädje och tilltro. Det är en varierad musik som Göteborgsoperans orkester och kör laddade till en mjukt men eftertryckligt betvingande blandning av sprött lyriska partier och kraftfull åkallan. Det är en melodisk och sångbar musik som ges flera bottnar av mera komplexa musikaliska passager. Här finns allt från folkmusikinslag och straussvals och mycket annat. Verket är ju skrivet av en tjugotvååring som ville visa pappa och världen allt vad han behärskade. Experterna beskriver det som operaaktiv mässa och andra gånger som helig opera. Det är i alla händelser en sällsynt stark legering mellan värdsliga och kyrkliga klanger.

Framförandet var en imponerande uppvisning av all den talang vad Göteborgsoperan har i sina ensembler. Solisterna, tenoren Tomas Lind och baritonen Mats Persson är välkända och välrenommerade medlemmar av Göteborgsoperans ensemble. De glänste båda, var för sig och tillsammans. Och dirigenten Aivis Greters ledde de medverkande lyckosamt i de sinsemellan olika musikstyckena från olika tider.

Den här intensiva och varierade dryga timmen blev en högtidsstund för musikälskare.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se den större. Fungerar ofta hos boborg.se


Skara Domkyrka 15 april 2023
Messa di Gloria
Musik: Giacomo Puccini
O salutaris hostia
Musik: Ëriks Eṧenvalds (f.1977)
Text: Thomas av Aquino
Larghetto for orchestra
Musik: James MacMillan (f. 1959)
Göteborgsoperas kör
Solister ur kören: Jelena Dajic och Ellen Larsson
Göteborgsoperans orkester
Dirigent: Aivis Greters
Solister: Tomas Lind, Mats Persson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s