Lidköpings visfestival 2023 – Röda Kvarn

Så var det äntligen dags igen! För sjunde året anordnade entusiasterna Niclas Abrahamsson och Jimmy Tingstedt sin visfestival. Det var tredje gången den går under namnet Lidköpings Visfestival och presenterades mitt i stan i Röda Kvarn.  Det är ett fint arrangemang. Bra stämning, trevlig servering i alla pauser. Och det går åt för på Lidköpings visfestival pågår programmet mellan 14 och 19.

Arrangörerna har gedigna kunskaper och kontakter i visvärlden för att kunna sätta ihop omväxlande visprogram år efter år. Och det verkar finnas många intressanta trubadurer där ute som det är kul att få möta. Programmet går efter välbeprövat schema som gör att man känner sig hemma direkt. Abrahamsson och Tingstedt är själva komframochsäg-er. Varje artist kör sitt egna program. Men det är obligatoriskt att framföra en tolkning av en speciell visartist. Ny varje år. Förra året var det Nils Ferlin. Och i år var det Barbro Hörberg.  På så sätt hålls visskatten levande, aktuell och uppdaterad i personliga versioner.

Årets visfest inleddes med ett program av Niclas Abrahamsson. Han framförde bl.a. sånger från sitt kommande album som släpps i dagarna. Det var många fina sånger med en allvarsam ton.  Hos mig fastnade särskilt en om relationen till hans dotter och särskilt en som handlade om hans fars död. Han har som jag uppfattar det en mycket klassisk visstil med en framförandepraxis som känns som hämtad ur femtio och tidiga sextiotalet, en av visans många guldåldrar. Han framträdde med försynt musikalisk assistans av Ludvig Rask som gjorde fills på slagverk och spelade gitarr emellanåt. Niclas Abrahamsson valde att tolka Barbro Hörbergs Man får betala för sig här i livet. Ett bra val som passade fint in i hans set.

Sedan följde det som för mig blev den här festivalens absoluta höjdare. Ingegärd Wessel, tidigare okänd för mig visade hon sig vara en förstklassig visartist och underhållare som kan kombinera allvar och humor inom ramen för kunskap och känsla för idiomet. Och hon har en scennärvaro som direkt tar sig igenom ”den tredje väggen”. Hon berättade att hon präglats musikaliskt av en äldre släkting med Tore Skogman på ena knäet och Dan Andersson på det andra (bildligt förstås). Den dansbandslåt hon skrivit och framförde här var bra för att den var gjorde med kunskap om och respekt för stilen. På samma sätt gjorde hon en suverän blues, en egen tonsättning av Bodil Malmsten och en klockren tolkning av en Peter Le Marclåt, som hon fick att passa sig som hand  i handske. Och mycket annat bra. Hon avslutade med sin roliga tolkning av Barbro Hörbergs galna Älgaspelet. Hennes framträdande var underhållning och vispropanda i toppklass heltigenom.

Så följde en akt med det märkliga namnet Bumble Bee och Emily. Bakom det dolde sig Jimmy Tingstedt och gitarristen Mats Berglund. Det var ett ambitiöst projekt med tonsättningar av Emily Dickinssons poesi, framfört på engelska. Visorna sjöngs med stort, stort allvar, ni vet rynkadpannaochslutnaögonstilen, av Jimmy Tingstedt. Han ackompanjerades av eminente gitarristen Mats Berglund som lyfte festivalens gitarrspel till de högre höjderna. De tolkade Barbro Hörbergs superhit Med ögon känsliga för grönt (över tvåochenhalv miljon klick på Spotify).

Festivalens sista akt var Maud Lindström. Hon framförde egna visor i ett högt tempo och i en litet forcerad stil. Hon hade mycket kul och tänkvärt att berätta både i och mellan sångerna. Hennes entusiasm smittade. Hon både avslutade med egnatolkningar av  BarbroHörbergklassikerna Sommarön och Kände du kylan.

Den här eftermiddagen i visans tecken var så slut. Än en gång lät Lidköpings Visfestival oss få möta artister som gav exempel på många olika kvaliteter och uttryck som ryms under beteckningen visa.
Fint att de i år lyfte fram Barbro Hörbergs visskatt. Det var fint att de här artisterna visade att sångerna som är så starkt kopplade till hennes egna versioner tål och växer när andras tolkningar adderas. Artisterna vet att försöka låta som Barbro Hörberg är dömt att misslyckas, men att hennes sånger har kvaliteten att ge utrymme för andras känslor, tonfall och personliggjorda tillägnelse.

Ingen visfestival är komplett utan allsång. Lidköpings Visfestival 2023 avslutades med att vi sjöng Med ögon känsliga för grönt tillsammans och gick nöjda ut i den tidiga sommarkvällen. Till nästa års visfestival tar vi med oss några kompisar så publiken blir större.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se den större. Fungerar ofta hos boborg.se


Röda Kvarn, Lidköping, 22 april 2023
Lidköpings visfestival 2023
Medverkande artister:
Maud Lindström
Bumble Bee & Emily
Ingegerd Wessel
Niclas Abrahamsson
Medmusiker:
Ludvig Rask
Mats Berglund
Arrangörer: Lidköpings visfestival i samarbete med NBV och Lidköpings Folkets Hus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s