Vilhelm Moqvist – Skara Domkyrka

Frédéric Chopin var tjugo år när han komponerade sin 1:a pianokonsert, ett verk som stått sig i tvåhundra år och som fortfarande finns på repertoaren i världens konsertsalar och som spelats och spelats in av de ledande pianisterna i den klassiska musikens elitserie. Vid 19 års ålder framför pianisten Vilhelm Moqvist en heltigenom övertygande och mogen tolkning av den svårspelade och musikaliskt krävande pianokonserten, den här minnesvärda söndagskvällen i Skara Domkyrka. Han tackades med dundrande applåder och flera inrop.

Musikalisk mognad har nog inget med levnadsålder att göra. Det har som hos Moqvist att göra med en sällsynt musikalisk begåvning kombinerad med ett enormt arbete och målmedvetenhet. Hans talang har uppmärksammats av många signifikanta aktörer på musikområdet.  Han har som ung fått ha Roland Pöntinen som pianolärare och idag studerar han för en av de främsta lärarna vid prestigefulla Züricher Hochschule der Kunste. Han är också välförtjänt mottagare av Anders Walls Giresta-stipendium 2023. Vilhelm Moqvist är på topp och på väg uppåt!

Frédéric Chopin uruppförde sin 1:a pianokonsert själv 1830. Hans pianoverk är omtalat krävande och svårspelade. Själv tyckte Chopin att det var enkelt: ”Man behöver bara studera en viss position för handen i förhållande till tangenterna för att med lätthet få den vackraste ljudkvaliteten, för att veta hur man spelar korta toner och långa toner och för att uppnå obegränsad fingerfärdighet.”

Det låter sig lättare sägas än göras. Men Vilhelm Moqvist tog sig an utmaningen och tog full kontroll över verket och levererade en tolkning som var både imponerande och musikaliskt övertygade. Chopins musik är full av dynamik och kontraster. Moqvists spel utstrålade gedigen musikalitet och teknisk briljans i en benådad förening. Den andra satsen, den som kallas Romanze, gjorde särskilt starkt intryck på mig med sitt lugn och gripande melankoli. Andra delar kräver den tekniska bravur som Vilhelm Moqvist besitter och förvaltar på rätt sätt.  Men han låter inte virtuositeten bli uppvisning utan ett medel för musikalisk fördjupning. Fantastiskt att vi kan få se en konsert av den här kvaliteten av Vilhelm Moqvist ”på hemmaplan”. I framtiden kommer de stora konsertarenorna att vara hans hemmaplaner.

Som extranummer spelade han en konsertetyd av Nikolai Kapustin. Det var ett rytmiskt medryckande verk där hans tekniska skicklighet gjorde att vi direkt fångades av det sällan spelade verket. I Moqvists händer blev det rena uppvisningen i spelglädje, kraftfull teknik och musikalisk pondus!
Vilhelm Moqvist är en konsertpianist av högsta karat. Hans framträdande den här kvällen i Skara Domkyrka glömmer man inte. Succé var bara förnamnet.

Kvällen inleddes av Skarborgsbygdens Symfoniorkester i av ett av den svenska klassiska repertoarens mest älskade orkesterverk, Lars-Erik Larssons Pastoralsvit. Under dirigenten Reibjörn Carlshamre gjorde de en fin version som smekte fram verkets många melodiska och känslomässiga kvaliteter.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se den större. Fungerar ofta hos boborg.se


Skara Domkyrka den 23 april 2024
Skaraborgsbygdens symfoniorkester
Dirigent: Reibjörn Carlshamre
Solist: Vilhelm Moqvist, piano
Musik: Pastoralsvit av Lars-Erik Larsson och Pianokonsert nr 1 av Frédéric Chopin
Publik: Full Kyrka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s