The Real Group – Lidköpings Folkets Hus

The Real Group är ett begrepp i musiklivet med stora framgångar genom decennierna både härhemma och internationellt. De bildades 1984. Inga av de fem originalmedlemmarna är med längre. Räknar jag rätt har 15 sångare jobbat under gruppnamnet. Jag förstod av mellansnacket att fem som framträdde i Lidköping på onsdagskvällen Lidköpings Folkets har jobbat under firmanamnet ett drygt år. På ett sätt blir det som om 4 helt nya personer skulle turnera under gruppnamnet ABBA. The Real Group av idag är ett coverband på The Real Group som turnerar under originalnamnet. Därmed inte sagt att dom inte är bra. För det är dom. De sätter grupptraditionen i högsätet, och det ingår väl i konceptet.

The Real Group, nu som då, är en a cappellakör i absolut toppklass. De fem sångarna jobbar med perfekt tonträff, precision och körklang. Ibland känns de som ett mellanting mellan kör och orkester. Samtidigt! Sånt inger respekt och beundran förstås.

Det var mest musik med rötter i jazz och folkmusik vi fick höra.

En imponeras hela tiden av deras tekniska briljans och scennärvaro. Förutom sång i toppklass är dom trevliga och familjära.

Det är verkligen fint att få gå in i deras musikvärld. ”We are our own genre”, skriver dom. Snacka är en sak, men dom levererar efter sin kaxiga utsaga. Vi gamlingar minns vissa referenser till Swingle Singer och The Swe-Danes. Men det är en genre som en inte hör dagligdags. Så även The Real Groups gamla godingar känns fräscha. Jag har upplevt konserter med andra besättningar tidigare och som jag minns (med reservation att musikminnet är bedrägligt) lät de precis så här. Och det är ju just The Real Groupsoundet och vokalarrangemangen man kom för att höra. Och det fick vi. Ett par nyskrivna låtar föll sömlöst in i konsertflödet.

Det var en konsert på nästa två timmar som gav entusiasterna sitt lystmäte. För mig var den absoluta höjdpunkten deras version av Count Basies Splanky. Här blev kören storband med solister som lät sina röster härma soloinstrumenten på ett oefterhärmligt sätt. Och deras sprittande och medryckande version av Povel Ramels Var är tvålen broder var en ren njutning. Tvålelulja!, så det svängde då. Samma sak med en Stevie Wondercover mot slutet.

Gruppen består av fem excellenta körsångare. Det som gör dem extra bra är att var och en av dem kan stiga fram och vara solist också. Deras fina röster är personliga också och funkade fint även solo. Deras olika klanger, register satt perfekt även när de klev fram. När jag lyssnar på deras mest kända låtar på Spotify slås jag av så mycket bättre låtarna är live. Det är ett bra betyg åt den här besättningen och ett kvitto också på deras scennärvaro och utstrålning. Inget slår musik framförd live av dom som kan.

Den unga gruppen var riktiga scenproffs. De var trevliga så det stod härliga till och log hela tiden och sa vad trevligt det var att sjunga för just oss just nu. Det var ingen tvekan om att The Real Group tog Lidköpingspubliken med storm. Kvällen avslutades med jätteapplåder, stående ovationer och extranummer.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se den större. Fungerar ofta hos boborg.se


Lidköpings Folkets Hus den 26 april 2023
The Real Group
Medlemmar den här gången: Clara Fornander, Joanné Nugas, Johannes Rückert Becker, Axel Berndzon, Daniel Dees
Publik: Knökfullt med entusiaster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s