Anna Järvinen ”dröm natten till idag:”

Sverigefinska Anna Järvinen är känd som låtskrivare, sångare och musiker. Hon har berömts, ja stundtals hyllats, av kritiker och hennes plattor har nominerats till Grammisar flera gånger. Hon har samarbetet med flera kollegor som t ex Olle Ljungström och Annika Norlin. Hennes duett med Annika Norlin i låten För varje hjärtslag är suverän. Se och hör själv:

Två kvinnor, dragspel och munspel och en metronom och det blir magiskt. För mig är det mer berörande och drabbande än de eleganta popproduktioner hon oftast har. Och missförstå mig rätt, de är ofta bra de också, men på annat sätt.

Inför den spelning hon skulle ha i Lidköping den 22 mars förberedde jag mig noga genom att lyssna in mig på hennes skivor. Det är ofta en elegant slimmad och snyggt producerad pop hon levererar. Bra melodier och texter som avviker från popmallarna. Hon är en sån där sjunganäramikrofonensångerska som skapar närhet, ibland nästan intimitet. Emellanåt tycker jag mig höra en likhet med Lisa Ekdahls sätt att sjunga och frasera, något som i min värld är positivt.
Jag såg verkligen fram emot spelningen i Lidköping. Liveframträdanden blir alltid annat och bättre än inspelad musik. Men hon blev sjuk och spelningen fick ställas in. Hoppas verkligen att arrangören hittar ett nytt datum snart.

Men nu hade jag blivit intresserad av Anna Järvinen. Så jag blev sugen på att läsa hennes debut som författare med boken dröm natten till idag:.
Roman sägs det, och kör för det, men jag ser boken mer som ett mellanting mellan dikt och prosa. Eller snarare en prosa med stilgrepp och förtätningar en oftast hänför till diktgenren. Här finns avhuggna och oavslutade meningar och en drastisk ”klippteknik” mellan avsnitten.

Det finns ett jag i boken vars liv, känslor och tankar det handlar om. Men också ett du. Är det en frånvarande vän? Eller ibland, och det är lika troligt, jag som är läsare.

Jag dras in i bokens värld och fångas direkt av viljan till uppriktighet.
”Mitt brott är att placera munkavlen på bordet bredvid mig”. Och det uppfattar en som läsare att hon gör. Hon tar upp många av de trådar som utgör hennes livsväv.

Det handlar om utanförskap. ”Jag är en som egentligen inte förstår sig. Väljer ensamhet och gråter över ensamheten. Öppnar upp mig och förbannar den som lyssnar.”

Hon har bytt land och språk med allt vad det kan innebära. ”Och de andra visste hur man skulle vara barn här. Jag stod kvar i hallen.”

Hon rapporterar inte minst till sig själv om vardagen i åldrandet. Kroppens förändringar. Om att plötsligt inte bli lika sedd som när hon var yngre kvinna.
Boken är uppdelad i korta stycken. Ibland är texten på en sida en enda rad. ”De gamla minnena behöver sorteras, men varför. Jag placerar dem i vilken ordning som helst, allt är efterhandskonstruktion, allt görs för att se en röd tråd ett sammanhangen logik trots att logiken troligen är bortom min horisont. Kanske ser jag olika samband beroende på hur jag sorterar.”

Ibland är texterna svåra att förstå. Men hon tycks gilla det. ”Han svarade ibland obegripligt eller inte, vilket hade en musikalitet i sig.”

Det här är en fascinerande bok. En fin läsupplevelse. Det är en sådan en ofta måste sluta läsa för att tänka efter och tänka vidare.

BO BORG

Foto: Mattias Edwall


Bok: dröm natten till idag:
Författare: Anna Järvinen
Omslag: Johanna Bruun
Omslagsbild: Anna Järvinen
Förlag: Förlaget M, Helsingfors, 2020
ISBN: 978 952 333 294 2

Det här är en spellista med musik som inspirerar Anna Järvinen som författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s