Frida Kahlo – Her Photos, Kulturhuset i Stockholm

FRIDA KAHLOS FOTOGRAFISKA UNIVERSUM PÅ KULTURHUSET

Frida Kahlo (1907-1954), den mexikanska konstnären, som, liksom många andra kvinnligs konstnärer, blev riktigt känd och fullt erkänd först efter sin död, står i centrum för en stor fotografisk utställning som öppnar på Kulturhuset och som visats på många andra platser runt om i världen.

Frida Kahlo fotograferad av fadern Guillermo Kahlo under olika perioder i livet …

Av de runt tvåhundrafyrtio fotografierna, en del små som frimärken, andra meterförstoringar, som ställs ut är bara en bråkdel tagna av Frida Kahlo själv. Däremot förekommer hon som motiv på många av dem, tagna av kända fotografer som hennes pappa fotografen Guillermo Kahlo, Gisèle Freund och Lola Álvarez Bravo.

Brassais porträtt av konstnären Alice Rahon

Andra fotografier i detta Frida Kahlos ”privata fotoalbum” som visas, ett urval av sextusen bilder som finns i samlingen, är tagna av vänner, kända fotografer som Man Ray, Brassaï , Edward Weston, Martín Munkácsi, Tina Modotti, Augustin V. Casasola, Manuel Álvarez Bravo och andra.

Leksakshästen och dockan foto av Frida Kahlo, kanske illustrerande bussolyckan — Frida i sjuksängen, New York 1946. Foto Nickolas Muray

Bilderna speglar det revolutionära Mexico och hennes hem Casa Azul (Det blå huset, i dag Frida Kahlo Museum i Mexico City) och de radikala konstnärskretsar som Frida Kahlo umgicks i, de ger en glimt av hennes stormiga kärleksliv, hennes relation till sin berömde make, muralmålaren Diego Rivera och den allvarliga bussolyckan då hon bröt ryggraden när hon var 18 år och som medförde ett ständigt lidande under hela hennes återstående korta liv.

Kyrkointeriörer foto Guillermo Kahlo — Frida målande i sängen med Miguel Covarubbias vid sin sida, 1940 (övre raden)
Tina Modottis fotografi av utbildningsministeriet i Mexiko City, Diego Riveras muralmålning i bakgrunden — Katten foto Martin Munkácsi — Frida vid sin målning av fadern Guillermo, foto Gisèle Freund (nedre raden)

Utställningen ”Frida Kahlo – Her Photos”, som visades första gången i Mexico City 2009, är indelad i sex teman: 1. Ursprunget; 2. Det blå huset, 3. Politiken, Revolutionerna och Diego, 4. Den trasiga kroppen, 5. Kärlekarna och 6. Fotografi. Frida Kahlo-museet och Diego Rivera-museet har sammanställt utställningen som är curerad av den känd mexikanske fotografen Pablo Ortiz Monasterio.

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Frida Kahlo – Her Photos
Kulturhuset
Sergels torg, Stockholm
Galleri 3, plan 3
4 maj 2023 – 1 oktober 2023

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s