Onsdagskväll hos Riksantikvarieämbetet Östra stallet

DEN MÄRKLIGT BEVARADE TRYCKPLÅTEN I KOPPAR SOM FÖRESTÄLLER JOHAN III:S BEGRAVNING 1592

Någonstans, kanske på slottet Tre kronor, eller kanske på annan plats i Staden (dagens Gamla stan), satt en kopparstickare för mer än femhundra år sedan och graverade en tryckplåt i koppar med latinsk text och en bild på den just avlidne kung Johan III (1537–1592) liggande på lit de parade i sin kista i förgrunden

Kopparstick från 1593 (detalj) av Johan III i sin kista

Denna till vår tid bevarade, och förra onsdagskvällen uppvisade, slitna tryckplåt användes för att i djuptryck framställa ett blad, daterat 1593, som användes till jag vet inte riktigt vad.

Om denna och några andra gamla tryckplåtar (de yngsta från 1800-talet) i Riksantikvarieämbetets samlingar, berättade, bokhistorikern Henning Hansen under förraonsdagens gratisföreläsning i Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek i Östra stallet på Storgatan.
Henning Hansen visade också upp en totaldemolerad gammal tryckplåt som var alldeles svart och bucklig. Förmodligen hade den skadats men räddats ur den stora branden på Riddarholmen 1802, en brand som också drabbade Riksantikvarieämbetet som hade sina lokaler där på den tiden.

Henning Hansen med en plåt som förmodligen skadades vid den stora branden på Riddarholmen 1802

Det var ett märkligt avancerat arbete som de skickliga kopparstickarna utförde i för länge sedan gångna tider. Märkligt också att dessa gamla kopparplåtar finns bevarade till vår tid. Det vanliga var nämligen att de smältes ned efter användning och gjordes om till nya tryckplåtar, berättade Henning Hansen.

På Riksantikvarieämbetets föreläsningskvällar varannan onsdagskväll är det föreläsning i eller visning av magasinen i Östra stallet. Då får besökaren tillfälle att känna ”historiens vingslag” genom att få kunskap om olika föremål och handlingar ur samlingarna.
Ett tips för historieintresserade:

https://www.raa.se/evenemang-och-upplevelser/vara-andra-seminarier-och-konferenser/motesplats-arkiv-och-bibliotek/onsdagskvallar-i-ostra-stallet

LARS EPSTEIN

Foto Lars Epstein


Lämna en kommentar