Öppen scen för poesi + Spoken Word – Folkets Hus i Lidköping

Evenemanget kallas Öppen scen för poesi + spoken word. Poetry Slam är det inte. Där ingår det alltid ett tävlingsmoment med en jury som ska utse en vinnare. Så är det inte på Lidköpings Folkets hus. Där är alla poesiuppläsare vinnare.

Det finns en organisation som heter Göteborgs Poetry Slam som kommer på besök till Lidköping med jämna mellanrum och har med sig några proffspoeter. Sessionerna leds på ett hippsomhappsätt av poeten och författaren Olivia Bergdahl. Vem som känner sig manad kan komma fram och framföra vad som helst de vill presentera live. Den delen av föreställningen kallas öppen scen för poesi. Senast här på Folkan var det den 15 augusti.
Se vår anmälan här:

Den här gången hade ett tappert gäng anmält sig. Några kände vi igen från förra gången.
Det blev verkligen en stunds gott och blandat med Jonna Senfridsson, Andrea Petit, Mia Hanssen, Anette och Per Sjölander, Lars Göran Nilsson, Härja, Fredrik Ader och Charlotta Degerman (hoppas jag fick namnen rätt).
Öppen scen blir vad det blir och så ska det vara. Det är roligt och omväxlande. Och det är kul att se de modiga uppläsarna som gör det de flesta av oss är så rädda för; de går fram och ställer sig dödsföraktande framför oss. Till och med dubbelproffs som Dylans kompband the Band har vittnat om den där känslan och gett ett av sina album titeln Stage Fright.

Det är spännande att se vad poesivolontärerna valt att framträda med. En del har eget material. Några läser upp andras. De flesta framträder med texter som är så komplexa att de skulle vinna mycket på att  en läste dem själv eller att man fick ut dem utskrivna så en kunde följa med.
Några var särskilda. Jag tänker på Andrea Petits svindlande dikt som verkar (jag skulle behöva läsa dem själv) så komplexa och innovativa till sitt innehåll.  Kvällens hit var Per och Anette Sjölander som med varsin post-it lappa i handen genomförde ett vardagssamtal på ett sätt som i poesin kallas nyenkelt.

Här några fraser ur allt tänkvärt vi fick höra av öppenscenarna, fragment som fastnade:

  • man kan lära sig om hästar genom att studera kor
  • ord som egenterapi
  • Vad har du gjort idag då? Jag tror det blev regn
  • Hur var det på åkern? Surt!
  • Det var bättre förr, men det var inte bättre förr

Till kvällen var tre mer etablerade författare inbjudna. Men ett par av dem avvek som jag ser det från Spoken Wordtanken genom att läsa ur tryckta böcker med texter som inte i första hand var särskilt lämpade eller anpassade för uppläsning.

Naima Chahboun (f. 1980) är prisbelönt poet och därtill doktor i statskunskap. Hon läste ur sin senaste diktsamling Äpplen och päron. Det blev litet mer drag när hon fördrog en dikt om demokrati som hon berättade var beställd av förra regeringen. Ett hårt ordregn föll, var ett nästan dylanskt ordflöde. Ett par citat jag snappade upp i ordmassorna: Om livet inte är en tävling, varför göra det till det?” Och credot: ”om det här är demokrati, varför är jag så ensam”

Tove Folkesson (f. 1981) är en etablerad författare som jobbar med både lyrik och prosa. Hon har också gett ut EP’n Falköga 2015. Hon läste ur ett manus med titeln Min far var kommunist. Hon visste verkligen att på ett lågmält men intensivt sätt dramatisera sin redan dramatiska text. På så sätt gavs orden en dimension till.

Olle Sundström blev kvällens showstopper. Han är kompositör, librettist och poet. Han är regerande svensk och nordisk mästare i Poetry Slam och hans framträdande var ett klart bevis på hur välförtjänt det är.  Hans slammande var verkligen kanon. Han gjorde bland annat ett poem med omkvädet Mörkt. ”hur många gånger vi frågar finner vi aldrig svaret. MÖRKT.” Det blev rena brunoköijerintensiteten och för mig är det högsta betyg. Han gjorde också upp med mansrollen på ett klarsynt rådbråkande sätt; ”…att vara en man och därigenom ingå i en norm man avskyr.” Ett kristallklart statement.

Naima Chahboun, Tove Folkesson och Olle Sundström

Den här kvällen var i alla på Folkets Hus scen och där var fullsatt vid borden och det serverades dryck och litet käk till levande ljus.

Folkets Hus återkommer med en workshop och ytterligare en öppen scen till våren. Vill du medverka med dina egna ord då?
Skriv till gbgpoetryslam@gmail.com.

BO BORG

Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se

Olivia Bergdahl

Lidköpings Folkets hus den 26 oktober 2023
Öppen scen för poesi + Spoken Word

Lämna en kommentar