Skissernas museum vs Skissernas rum & Annika Wennberg

Skissernas museum finns i Lund med uppgift att samla, katalogisera, visa, vårda och förvara skissmaterial, förstudier och modeller till konst i offentlig miljö.
Det startade redan 1934, då under namnet Arkiv för dekorativ konst, med uppgift att i första hand synliggöra den konstnärliga processen eller som museets grundare Ragnar Josephson kallade det ”konstverkets födelse”.

Idag fokuserar museet alltmer på att belysa de olika aspekter som rör den offentliga konsten och dess utveckling.
Museet har genom åren fått otaliga donationer från konstnärer, arvtagare   och samlare. De talar idag om att de har världens främsta samling av skisser och förarbeten till offentlig konst. De förvaltar även Lunds universitets konstsamling, som rymmer en stor variation av verk från universitetets grundande fram till idag.
Museets samlingar är öppna för allmänheten genom basutställningar och ett flertal tillfälliga utställningar varje år i museet. Här visas såväl svensk som internationell konst som anknyter till museets idé om den konstnärliga processen och den offentliga konsten.

Skissernas rum finns hos KC väst på Erik Dahlbergsgatan i Göteborg. Givetvis mycket mindre och inget museum men det bygger ändå på samma grundidé: Konstverkets födelse.
Här kan konstnärer som jobbar med olika projekt, ofta är det för offentliga verk, visa sina arbeten och ta med besökarna i den kreativa processen; födelsen.

Inte så konstigt att ett konstnärsdrivet galleri erbjuder den möjligheten. De vet hur mycket osynligt arbete det ofta ligger bakom de konstverk vi möter i stadsrummet.
Det gäller inte alltid eftersom man idag kan sända en liten prydnadsfigur till Kina och få den åter i marmor i storformat. Det säger en del om hur vi idag ser på konsten och att den kan vara helt idébaserad/konceptuell. Transformeringen av ett föremål till konst kan inte utföras av vem som helst eller var som helst. Det krävs en etablerad konstnär och/eller ett rum som har uppgiften att visa konst.

Skissernas rum har flera uppgifter än att visa den konstnärliga processen. Det skall vara en påminnelse till byggherrar och andra tänkbara beställare om 1%-regeln och att KC-västs organisation och konstnärer ställer upp om det finns uppdrag som behöver förverkligas.

Det sägs att man inte skall jämföra äpplen med päron. I det här fallet kan man kanske säja krusbär med vattenmeloner; när det gäller ekonomiska muskler. Trots det är både museet och rummet sprungna ur samma tanke om att försöka visa den kreativa processen.

Annika Wennberg ställer nu ut i Skissernas rum hos KC-väst.
Hon visar skisser, modeller och arbetsprocessen för ett gestaltningsuppdrag till familjeomsorgen i Visby.
Utsmyckningen är placerad i barnperspektiv i väntrummet. Den består av två delar; en relief med fantasidjur som barnen kan känna på och ett i flera delar svävande i luftrummet

I ett tidigt skede av processen gjorde hon en kanin som hon hade med sig som prov till Visby. Den visade sig vara för stor för rummet, så hon gjorde en ny mindre. Den första blev stående halvfärdig i ateljén. Till den här utställningen gjorde hon den klar för visning.
Konstverken invigdes 2023.

Förutom det här projektet så tar hon upp materialval och hållbarhet samt visar även andra fristående skulpturer.

Annika Wennberg i få ord: Egensinnig skulptör, som gärna hämtar sitt material i skogen utan att fälla träd, har en stark relation till sitt material och hantverket.

Foto & text Rune Lindström

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se

Foto Emma Krantz

Annika Wennberg
Skissernas rum hos KC-väst
Erik Dahlbergsgatan 6
Göteborg
17.2 – 24.3 2024

Lämna en kommentar