Närmare nu – en kärlekshistoria i form av ett enda möte av Petra Revenue

Petra Revenue (f 1965) är dramatiker, regissör, författare, konstnärlig ledare inom film och teater och mycket annat inom kultursfären. Hon är uppvuxen i Lidköping. Hon har skrivit flera böcker och manus bland annat till ett par Wallanderfilmer. Hon medverkar i programmet Söndagsmorgan i P4 Rix.
Hennes arbete inom olika områden har tagits väl emot. Hon har bland annat fått Sveriges Radios novellpris.

Nu är hon aktuell med romanen Närmare nu med underrubriken En kärlekshistoria i form av ett enda möte.

Vi får möta två personer som en gång haft en kort kärleksrelation men nu gått vidare till nya förhållanden. Han, Henry, är bildkonstnär, nu i en skaparkris. Han tar kontakt med Iris som han skildes från för tio år sedan. Säger att han vill måla hennes porträtt. Hon är författare och har nyss fått en hjärtinfarkt. Båda är i andra parrelationer de säger att de vill vara i. Ändå har de hållit kontakt mejlledes genom alla år. Och nu ska de alltså träffas. Och boken handlar om den enda dag som deras möte blev.
Frågorna är många. Vad finns kvar av en relation som valts bort? Vad består deras relation i idag. Ska det levande mötet leva upp till det som finns i deras tankar och fantasi? Kan man sluta älska den man älskat?

Boken låter skildringen av mötet interfolieras av utdrag ur mejl och på så sätt öppnas händelserna när de nu möts upp, får bakgrund och kontext.  Här ska den Iris hon är nu och den Henry fantiserat fram mötas. Och hon ska träffa den Henry gjort en bild av i sina minnen och tankar och utifrån breven. Boken låter deras två perspektiv mötas och konfronteras.

Iris reser till Henrys ateljé. ”Är resan hit ett patetiskt sätt att försöka få sista ordet, och i så fall om vad?”

Var finns en relation. I det inre eller det yttre?
Han frågar sig varför hon kommit och hon svarar att det är för att göra slut på den relation som liksom inte velat upphöra trots att de försökt avvecklat den. Hon säger att hon känner en karmisk koppling till honom. De har försökt och försöker igen, men de når inte fram till varandra. Och inte heller ifrån varandra, tycks det.

Författaren Petra Revenue går verkligen till botten med deras relation, tar till populärvetenskap, adhd – resonemang, astrologi och annat som kan vidga eller ringa in problemet.
Det blir mitt problem med boken. Allt ska med och dialogen blir krystad och tungfotad av all klokskap som ska redovisas och prövas. Och det räcker inte med samtalet. Den allvetande författaren lägger till avsikter med replikerna, som ”…varje gång han blinkar blir han täppt i näsan.” Och Iris har då förstås näsdroppar. Eller en berättarkommentar som ”Hennes tankar är på villovägar. Iris jagar sitt intellekt med en stor fiktiv håv och försöker fånga in det samtidigt som hon försöker låta bli att svanka eller gnida låren mot varandra. Hon är ett får.”
Det blir ofta sådana här kvasiintellektuella ordmattor. Ett exempel till: ”Ord. Språk. Att vi mänsklighetens alla bärare, kan ge varandra nedslag i den här strömmen av subjektiva livserfarenheter. Att vi inte bara sitter som hypnotiserade och betraktare detta inre diabildspel som vi kallar vår realitet, minnen och drömmar, utan att vi i detta kaos av projiceringar fortfarande går omkring och säger god dag till varandra.”

Sån här ordsallad på tomgång stör läsningen. Eller sånt som: ”Han är full i fan om inte på spirituosa.”!?

Under orden finns intressanta och öppnande resonemang om vad som konstituerar den här relationer. Petra Revenue lämnar inga stenar ovända i jakten på deras varför. Det är imponerande ”soulsearching” som redovisar många intressanta fynd.

Henrys förevändning för att ringa och be henne komma är att han ska skapa ett porträtt av henne även bokstavligt på duken. Han håller på med det under deras samtal.

Mot slutet får vi veta vad det blev. På duken finns ett brustet hjärta. Hjärtat blöder och blodet formar två figurer. Händer försöker hålla det. Allt annat är bortsuddat.
Ett så banalt konstverk! Det är väl inte en rättvis sammanfattning av deras relation. Eller…?

BO BORG
Foto: Bo Borg


PS Den här historien finns också i en filmversion. Den ska visas på Folkets Hus i Lidköping i författarens tillika filmmakarens närvaro den den 6 april.

Se vår recension av filmen här.


Bok: Närmare nu – en kärlekshistoria i form av ett enda möte
Författare: Petra Revenue
Omslagsbild: Tobias Dahlin
Förlag: Stevali
ISBN: 978-91-89847-02-6

Lämna en kommentar