Folksagor – improvisationsteater med Dilan och Moa

Tänk att få vara med när Lidköping fick en egen folksaga som skapades i stunden. Det hände på torsdagskvällen i Folkets Hus, Lidköpings Kulturhus. Ni som inte var där kan inte läsa sagan, den kommer bara att traderas muntligt. Men som alla folksagor kommer den säkert att berättas vid lägereldar i generationer framåt.

Lidköping hade besök av humorduon och improvisationsteaterdubbelproffsen Dilan och Moa. De hade tagit an sig kamikazeuppgiften att skapa en folksaga i stunden om Lidköping utifrån information de fick av publiken just då. Och input behövs förstås när artisterna är Malmöbaserade. Det förde sitt projekt i hamn. Och som de gjorde det…

Det var inledningsvis mörkt i salongen. Men Dilan och Moa beordrade ljus på publiken. För i början skulle vi vara särskilt aktiva. De ställde frågor om Lidköping. Och ur den kökkenmödding av röster som blev svaren när vi svarade alla på en gång lyckades de vaska ut några guldägg med folksagepoential. Det var (förstås) maskarna i badhuset, pengarna i kommunen och annat smått och gott som räckte och blev över som ingredienser i en folksaga för de här klyftiga sagotanterna visade det sig.

Man märkte direkt att det här kommer att bli kul. Och det blev det verkligen.

De fysiska förutsättningarna var enklast tänkbara. Ingen scenografi. Inga särskilda scenkläder. Enkelt fast ljus på scenen. De hade markerat spelplatsen med en fyrkant av gul tejp. När de var innanför den pågick spelet. När de gick utanför den lämnade de sina roller och kom strax tillbaka in som en annan. Ibland bytte de roller med varandra.

Improvisationsteater uppstår i stunden. Milan och Moa skapade den ena dråpliga situationen efter den andra på studs. Och en folksaga utöver det vanliga växte fram inför våra häpna ögon och öron. Den första om Lidköping såvitt jag vet.

Och roligt hade vi. Galenskaperna stod som spön i backen. Och en märklig berättelse föddes i stunden. Den var komplicerad, men utan att avslöja för mycket kan jag säga att de fick varandra på slutet. Och det gillar jag.
När allt som här sker utan manus kan vad som helst hända. Den oförutsebarheten är en bra motor för improvisationen. Vi blev hela tiden överraskade av att bli överraskade hela tiden. Som i alla folksagor finns det en om inte magisk så en övernaturlig ingrediens man inte blir klok på. Men blir klok av.
Milan och Moa visade sig inte bara var kvicktänkta och smarta. De är bra skådespelare också. Med små medel skapade de scener fulla av starka känslor mitt bland gagsen. På så sätt förstärkte de varandra. Föreställningen var full av kuligheter. Skämten var många, men aldrig skämmiga.

Vilka kreativa, mångsidiga och roliga artister Milan och Moa är och vilken kul föreställning de gjorde. I kön på vägen ut såg jag bara glada miner. Publiken var helnöjd det märktes. Och undra på det.

BO BORG
Foto: Bo Borg

Klicka på bilderna om ni vill se dem större. Fungerar ofta hos boborg.se


Folkets Hus Lidköping den 12 april 2024
Folksagor, improvisationsteater
Dilan och Moa. (Fullständiga namn Dilan Apak och Moa Lundqvist)
Publik: Kunde ha varit fler.

Lämna en kommentar