Förklädd Gud ­­­­­~ S:t Nicolai i Lidköping

S:t Nicolai Vocalis, Bel Canto och Skaraborgsbydens Symfoniorkester


NÄRODLAD KVALITETSKULTUR

Det var fullt till sista plats i S:t Nicolai, i LIdköping på lördagskvällen och kö fram tills konserten började. Ett av de mest folkkära klassiska verken, Förklädd gud, framfördes. Och detta av två lokala körer, S:t Nicolai Vocalis och Belcanto tillsammans med Skaraborgsbygdens symfoniorkester, närodlad kvalitetskultur. Lägg till detta två välmeriterade solister, sopranen Frida Engström och barytonen Björn Larsson och alla högt ställda förväntningar infriades med råge.

Förklädd gud är ett slags humanismens och medmänsklighetens höga visa. Det är en lyrisk svit av Lars-Erik Larsson med en text av Hjalmar Gullberg. Få verk har gjort den klassiska musiken och den seriösa lyriken mera populär och avhållen i breda folklager. Hjalmar Gullberg är en av nittonhundratalets mest lästa och älskade lyriker. Och hans hans ofta citerade strofer behåller sin angelägenhet och fräschör genom åren. Texten till förklädd gud var färdig 1940. Hjalmar Gullberg hade mött den framväxande nazismen och dess folkförföljelser på plats i Tyskland och som frisinnad demokrat och liberal reagerade han med avsky och starkt avståndstagande.

Björn Larsson, baryton och Frida Engström, sopran

Gullberg hade en religiös känsla, men var inte bunden till någon särskild religion. Förklädd gud har ett tema som är klätt i antik mytologi. En gud måste gå ner på Jorden och förklädd tjäna som dräng, bli en av de lägsta av låga. Hans sång tar de svagas och utsattas parti. Inledningen är en omtyckt och ofta citerad strof:

Ej för de starka i världen, men de svaga
Ej för krigare, men bönder
Som plöjt sin jordlott utan att klaga
Spelar en gud på flöjt

Man märker hur de här orden, som lästes av på ett anspråkslöst och chosefritt sätt av Thomas Ekelöf, letar sig hem till publiken och skapar en särskild stämning i rummet. Det är det här verkets speciella kvalitet.

Musiken är skriven av Lars-Erik Larsson. Jag har sett den kallas för en ”blågul klassiker för både slott och koja.” Och det är så sant som det är sagt. Den har det milda och melodiösa anslag som är exakt rätt här. Musiken gestaltar samma hopp och solidaritet som texten. Skir lätthet varvas med mäktigt körtryck. Den är både sprött lyrisk och pampig, tät och intensivt optimistiskt hoppfull och oroligt melankolisk.

Här framförs den i en imponerande gemensam insats av två stora körer och en liten symfoniorkester. Körklangen är så där mäktigt övertygande och som trivs i och fyller kyrkorummet. Beundransvärt av dirigenten Christina Hedlund att få alla dessa drygt 90 musiker att samverka till en så slagkraftig och musikaliskt övertygande helhet. Och så proffsiga de är alla dessa entusiastiska musiker. De är amatörer, men vem tänkte väl det minsta på det.

Vi fick höra två fina solister; sopranen Frida Engström och en osedvanligt kraftfull och uttrycksmaxad baryton i Björn Larsson.

Förklädd gud är en snart åttiårig klassiker, levande kulturhistoria som känns lika angelägen idag både till form, innehåll och engagemang.

Välförtjänt applådtack – Från vänster Dirigent Christina Höglund, recitatör Thomas Ekelöf, barytonen Björn Larsson och
sopranen Christina Hedlund

BO BORG


S:t Nicolai, Lidköping,  lördag kväll den 9 mars 2019
Förklädd gud
Text: Hjalmar Gullberg (1898-1961)
Musik: Lars-Erik Larsson (1908- 1986)
Även musik av Otto Olsson, Ludvig van Beethoven, Jerker Leijon
Med: S:t Nicolai Vocalis, Bel Canto, Skaraborgsbygdens symfoniorkester
Dirigenter: Christina Hedlund, Bittan Bertilsson
Solister: Frida Engström, sopran, Björn Larsson, baryton, Tomas Ekelöf, recitatör
Arrangörer: Lidköpings Konsertförening, Sensus, Svenska Kyrkan i Lidköping
Publik: Fullsatt
Texten publicerad i Nlt 2019-03-11


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s