

I begränsningen visar sig mästaren heter det. Och så är det ibland, men observera bara ibland. Att inskränka sina möjligheter blir ett sätt att fokusera och koncentrera ansträngningar och uttryck.
Less is more heter det bland dem som gillar det. Idéanorexi och massproduktion av snarlika bilder säger andra.
Medelväg då? Kanske är det den Carl Magnus sökt sig till. Grundformen i hans bildspråk är numera en romb, och sådana sätter han ihop till ett slags konkretistiskt lego.
Och möjlighetsbanken tycks outtömlig. Han gör sina bildbyggen i sten, brons, måleri o s v. På en utställning monterade han trerombsenheter inom en rektangels storform och skapade en speciell dialog mellan formerna.
I Egnellska parken i Skövde står sedan några åren högrest fontän med inbyggd belysning av Carl Magnus. Grundformen i plåt bygger på ett rombmontage och de högresta blanka plåtarna är perforerade av ett mönster av trerombingar.
Både hans gallerikonst och större utsmyckningsuppdrag är genomrombiserade. Han har hittat ett tillsynes outtömligt källsprång i den här begränsningen.
I den nya mycket vackra boken Chiffre finns förutom ett stiligt bildmaterial en kort introducerande text av museimannen och fil hedersdoktorn Stefan Hammenbeck. Han går igenom förutsättningar och idébakgrund på ett lättsamt och pedagogiskt sätt.
Boken heter Chiffre. Le Chiffre var lagbrytaren i Ian Flemings Casino Royale. Men tro inte att Carl Magnus bryter konstruktivismens regler eller lagar. Tvärtom. Laglydigare regelkonstnär får man leta efter. Den här boken ger syn för sägen.
BO BORG
Carl Magnus – Chiffre
Text av Stefan Hammenbeck
Kalejdoskop Förlag 2017
ISBN 9789179361228
Finns bl a hos Adlibris