Maria Segerström – Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad i Skövde

Maria Segerström är en aktiv grafiker med många utställningar på sin CV. Hon är verksam både med ateljé och utställningsplats i sin hemort Vilske-Kleva utanför Falköping. Där har hon kurser och utställningar med både egna verk och med gästande artister.

Hon är också verksam på Skaraborgs Konstgrafiska verkstad och hon är nu aktuell med en utställning i deras lilla galleri. Där visar hon (förstås) grafik, mest koppargrafik. Det märks att hon är tekniskt förfaren och kan göra det hon vill i den teknik hon väljer.

Det är ingen överdrift att påstå att hon verkar se ett mönster i varje motiv. Och har dom inget så förser hon dem med ett.

Motiven är mest människor och djur.  Hon arbetar i en gullig, nästan barnboksillustrationsaktig stil. Rart, rart, rart.
Hon har sinne för det dekorativa. Och är motivet inte dekorativt så blir det, det när hennes konstnärliga process är klar.

Hennes bildskapande är påhittigt och fantasifullt. Det bärs upp av en klurig humor som skapar kontakt. I de här bilderna finns inget hotfullt, djupsinnigt eller komplicerat. Här råder en smittande vänlighet. Det är bara att släppa garden och låta sig underhållas.

Hon har en känsla för komposition som skapar ordning och reda i bilderna. I en av bilderna, den bästa på utställningen i mina ögon, ringlar ett gäng mulliga, gulliga och randiga humlor genom bilden. Jag får tillbaka barnasinnet och blir på gott humör bara jag tänker på den. En annan bild, söt som kalaspuffar, visar även den några humlor. Kvistarna i bakgrunden är inte ett dugg kvistiga utan ser mjuka ut på nåt vis fast de är spetsiga. Så fungerar den kärleksfulla rådbråkning hon ger sina motiv.

Några har en varm humor som en viktig ingrediens.

På en bänk ligger två bilder bredvid varandra och placeringen gör att de tillsammans bildar ytterligare en historia utöver den varje enskild bild berättar. En katt ligger lojt på en gren. Den har en päls med ett geometriskt mönster av svarta och vita triangelformer. På bilden bredvid sitter en stolt harmoder med en unge i knäet. Den har samma rutmönster på sin päls som katten. Vad händer i sagoskogen egentligen?

Det finns också kvinnobilder. Flera av tjejerna är avbildade med citroner. Det är nog ingen metafor för att de är sura, för även de här bilderna liksom alla andra på den här utställningen är söta.

BO BORG

Galleriet Skaraborgs Konstgrafiska verkstad, Skövde
Maria Segerström – Grafik
Vernissage den 6 april och pågår till den 13 april 2019

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s