Birgit Backman – Skaraborgs Konstgrafiska verkstad i Skövde

Grafiken sitter i väggarna på Skaraborgs Konstgrafiskas galleri. I anslutning till de grafiska verkstäderna har man ett litet utställningsrum. Provisoriskt är det. Många av de utställda bilderna läggs under plast på skåpöversidor. Och så finns det några smattar där inramade blad kan hängas. Men ingen upplever det som något stort problem. Man har en kunnig och intresserad publik som bryr sig mer om bilderna är om lokalen. Och utställarna vet att välja bilder som fungerar i miljön.

Just nu pågår en utställning med Birgit Backman. Hon är verkligen en kämpe. Ständigt på gång. Alltid full speed ahead. Hon jobbar traditionellt, men är öppen för att prova nytt och experimentera inom både de tekniska och bildmässiga ramarna. Mer för sin egen och sina bilders skull än för att förändra och förnya teknikerna.

Hennes motiv den här gången är mest människor och djur. Det finns en serie med fåglar. Flera av bladen är gjorda i blandade grafiska tekniker. Fåglarna är som regel frilagda ur schellackbehandlad papp. Det kallas collografi ibland, men Birgit Backman föredrar beteckningen pappografi. Bilden trycks sedan en gång till med ett mönster som uppstått genom att hon lagt växtdelar, det kan t ex vara kirskål eller rölleka, på i färgen som fått ge ett mönster och sedan har hon tryckt en andra gång. Det blir litet annorlunda mönster som går fint ihop med fåglarna.  Den här motivmässiga dubbelexponeringen känns lekfull och nyfiken och, och det är det viktigaste, bra bilder. Det slumpmässiga mötet mellan växter som fanns till hands och fågelbilderna skapar spännande och ibland vackra bilder. Som hon jobbar med den här tekniken blir det upplaga 1 på de grafiska bladen.

Flicka med hatt är ett motiv hon jobbat med. En är gjord i pappografi (collografi), och en, den som jag tycker bäst om, är gjord som torrnål. I den har hon bearbetat plåten med sand som gör ytan litet mystisk på ett sätt som ökar spänningen i tillägnelsen. Jag tycker mycket om uttrycket i flickans ansikte och hela bildens attityd.

Det finns också bilder på hundar och katter, gjorda med rutin, omsorg och empati. Här är ibland formaten större och hon gör dem i olika tekniker. En bild som heter Hund i hörn, i prislistan står det att det är en collografi, är den jag tycker bäst om.

Det mest intressanta verket i mina ögon är en fotopolymer hon gjort direkt på ett gammaldags ljusbord som belyst det ljuskänsliga papperet under lång tid. Det är en udda komposition och en teknik som avviker, men det har gett en stark bild.

Dom här små utställningarna på Skaraborgs Konstgrafiskas Galleri visa hur gamla tekniker kan utvecklas till att bli personliga uttrycksmedel för konstnärerna.

Birgit Backman började med att gå på reklamskola. I slutet av åttiotalet gick hon de första konstkurserna. Hon har gått en rad konstkurser bl a på Mariestads konstskola med Chennet Juhlin som lärare. Hon har fördjupat sig i akvarellmåleri och gått en rad kurser i grafik bl a på just Skaraborgs Konstgrafiska verkstad.

BO BORG


Galleriet, Skaraborgs Konstgrafiska verkstad
Birgit Backman
Grafik
Utställningen hade vernissage den 18 maj och pågår till den 1 juni 2019
Öppet: tisdag och torsdag 9 – 14 , lördag 11 – 15, Kristi himmelsfärdsdag stängt


Annons

1 kommentar

  1. Hej Birgit! När jag ser din profil mot dina fantastiska bilder, då blir det musik i mitt hjärta! Bilderna dina de är som poesin, ett språk bortom språket. Som att se det matematiska geniet, med sin formel, med siffror och tecken, förklarar hemligheter i universum, som endast en förstående matematiker i bästa fall kan tolka. Dina bilder är sådana budskap. Man kan aldrig komma nog in på djupet, för djupet är svindlande. Men att resa en bit, det är redan det svindlande och fantastiskt. Jag skulle vilja leva i ett helt liv till, för att lära känna dig och dina hemligheter…om det ens är möjligt. Tack Birgit för dina bilder! Tack för de äventyr in i hemliga rum, som du leder den som är nyfiken till.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s