Konst Just Nu – 5 unga i Folkets Hus, Lidköping

Riksorganisationen Folkets Hus och Parker har ambitioner att sprida aktuell konst på många platser utanför konstmuseer och konsthallar. Så man har nu för andra gången producerarat en utställning med det lockande namnet Konst Just nu. 

Man har enrollerar Carina Törnblom som curator och som på uppdrag av Folkets Hus och Parker har kurerat utställningen. Hon har plockat ut 5 unga kvinnliga konstnärer, detta bland annat för att högtidlighålla riksdagsbeslutet om införande av kvinnlig rösträtt i Sverige. Gott så. Men behöver man egentligen särskilt motivera att man ställer ut fem begåvande tjejer. Hur många gånger har man inte sett utställningar med bara män på prislistan utan att det behövt motiveras. Normer sitter så djupt att de betraktas som normalitet även när de är helt galet onormala. Även i vår upplysta tid.

Först ut med utställningen är Folkets Hus i Lidköping. Det är också värt en kommentar. Folkets Hus i Lidköping har nästan tagit rollen av det kulturhus Lidköping saknar. Så förutom biografverksamheten har man musikprogram, huserar teater och dessutom konstutställningar. Och det är inte bara kulturpolitiska ambitioner, man genomför dem väl också.

Så tillbaks till själva utställningen. Utställningsrubriken Konst just nu ger syn för sägen.

Det handlar om fem unga konstnärer som studerar eller nyligen avslutat sina studier på någon av landets konsthögskolor. Det ser fräscht och lekfullt ut i den lilla lokalen (som med förlov sagt behöver både bättre mörkläggning och belysning). I fonden projiceras en film i stort format och det pockar på uppmärksamhet. Den heter Peach Punch med underrubriken ”Ett persikodoftande surrealistiskt roadtrip-äventyr om kvinnlig vänskap”. Persikodoften kändes inte i den fräscha utställningslokalen.

Peach Punch, Cissi Efraimsson

 I dryga 22 minuter har man ett både galet och tänkvärt sällskap. Som vanligt undrar man vad det är för skillnad mellan en kortfilm på bio eller Tv och en konstfilm. Och svaret är helt enkelt, och egentligen är det väl inte så viktigt, sammanhanget i vilket de rörliga bilderna visas. Så här i galleriet en trappa upp är det alltså konst, eller video som vi säger i den här kontexten. Där nere i Folkets Hus biograf hade det blivit kortfilm.

Verket är gjort av Cissi Efraimsson som tagit en högskolexamen på Konstakademin och fördjupar sina studier där i ytterligare två år. Hon är också medlem i bandet Vulkano. Filmen heter Peach Punch och det heter också Vulkanos senaste album och de båda verken verkar hänga ihop. Filmen är roligare än den trista schablonfjortispop Vulkano spelar. Filmen handlar om två vuxna polare som ger sig ut på en resa för att vinna ett pris i en tävling om att skapa ett arkitektoniskt verk av sockerbitar. Det är en kul video, en blandning av spelfilm och tecknat. Surrealistisk är konstbegreppet för galet i en egen verklighet. Drömbilder säger många, men jag vet ingen som haft sådana drömmar. Den här filmen är helt crazy, en blinkning till den kvinnliga vänskapens höga visa Thelma Och Louise (som inom parentes sagt är en av mina favoritfilmer). Här händer allt möjligt, galet, verkligt, overkligt och öververkligt. Äventyret är delvis tecknat, delvis spelfilmsbaserat och det är kul. Och huvudrollsinnehavarna är hårdare coolare än granit.

Henriikka Harinen (detalj)

På ena långväggen hänger tre jättestora målningar. De är gjorda i ett slags gräll reklamstil. Jag kan inte se hur vare sig samtida eller hur mycket samtidskonst det egentligen är. Upphovskvinnan är Henriikka Harinen. Hon har lämnat Umeå Konsthögskola i fjol och flyttat hem till Helsingfors. Hennes triptyk med samlingsnamnet Beach Babes visar tre lättklädda tjejer som hämtade ur Hollywoodska drömfabriken. De är beväpnade. Och det är nånting som skaver. Deras miner är inte så där hollywoodskt inställsamma. Här är beslutsamma kvinnor med en annan agenda än att behaga. En av dem har en klyvyxa som inte är att leka med. Här är innehållet starkare än formen.

Amy Warroll

Amy Warroll , med ursprung i Storbritannien är utställningens skulptör. Född och uppvuxen i Storbritannien med bakgrund som grafisk designer och illustratör Våren 2018 tog hon examen i keramik och glas på Konstfack i Stockholm. Hennes två tagna ur examensutställningen ”Not a Girl, Not Yet a Woman”.  Det är roliga skulpturer i en litet småfumligt naivistisk stil. Hennes flickkvinnor visar deras målmedvetna men ändå prövande försök i övergången till vuxenlivet. Flickestetik och kvinnoattribut, fast på småtjejvis. Både tänkvärt och småkul. För de här bilderna in skulpturen på nya vägar? Inte precis, men den här formen ger ändå utrymme för ett personligt och samtida statement.

Jennifer Bergsten

Jennifer Bergsten är utbildad på Valand och arbetar med foto som sitt konstnärliga verktyg. Här visas två jättefoton. En med en hand som motiv och den andra med en mun full av skum. Hon låter en skadad tumnagel föra tankarna till kroppens skörhet och bräcklighet. Bilderna intensiva på ett lågmält sätt. Bilderna ingår i serien Jag begrundar såret och gestaltar smärta på ett nästan meditativt sätt.

Stray dog

Konstnären Stray dog (herrelös hund) kommer från Iran och heter egentligen något annat, men måste för att skydda sitt liv arbeta anonymt. Hon har från sex års ålder mot sin vilja tvingats att bära hijab.

Det vi ser i utställningen är foton med en hijab hon broderat med hennes eget eget hår som tråd. I en av bilderna sitter hijaben på ett strutsägg för at detta har storleken av en sexårings huvud.

Den broderde hijaben bar konstnären när hon återvände till sitt hemland. Hon tog sig genom gränskontrollen med sitt eget hår broderat på sin huvudbonad. Fantastisk konst. Intelligent, subversiv och med ett tydligt budskap som konstnären står för trots riskerna. Det här är något helt annat och viktigare än konst som har dekoration och ögonfägnad som sitt innehåll och syfte. Stray dogs projekt och bilder är ikonisk protestkonst och fantastiska och respektingivande konstverk. Det här är verkligen Konst just nu när den är som allra bäst.

 BO BORG


Folkets Hus Lidköping
Konst just nu 
Verk av Amy Worrall, Cissi Efraimsson, Henriikka Harinen, Jennifer Bergsten och Stray dog 
Utställningen pågår till och med den 1 juniUtställningen kommer också att visas i Bagarmossen, Nyköping och Söråker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s