Kerro Holmberg – error, målningar

När jag nu ska försöka beorda de mycket starka upplevelser jag haft av bilderna i Kerro Holmbergs bok error dyker en mening av Sara Stridsberg oanmäld upp i tankarna. ”Utan orden ligger världen naken och sann framför en.” Hårda ord för en skribent, men en viktig insikt på existentiell nivå, och förstås en bra ingång till måleriet.

Så känns det inför Kerro Holmbergs målningar. Man erfar något viktigt, men orden bara snubblar och obstruerar när man vill berätta. Världen är verkligen verkligheten som den framträder i de här konstverken. Därför tar det tid att gå igenom den här boken. Man vill dröja varje sida. Blir kvar med ögat mättat av måleriska intryck och försjunken i tankar.

Det här är en konstbok att möta och återkomma till.

Tilltalet är lågmält. Bilderna känns ofta stilla, även de som fulla av starka koloristiskt klingande färgfält. Hennes färgutspel är liksom sordinerat fast det är så påtagligt och en så viktig del av uttrycket. Färgernas uttryck är på intet vis återhållna, men lågmälda liksom.

I den här boken presenteras 200 sidor måleri och bildkonst när det är som bäst. Texten är bara några enstaka sidor.

I den korta inledningen berättar hon själv litet om hur hon arbetar. Och så ger hon oss det som blir en nyckel, som om den inte öppnar upp helt så åtminstone låter oss glänta på intentioner och skapandeprocess. Hon talar om de fel hon behöver för att starta sin måleriprocess: ”Ovanpå felet kan så någonting annat än det jag hade kunnat tänka ut på förhand uppstå, något annat än det jag redan visste. Det man redan vet är inte det man söker.” I den insikten kan betraktare och konstnär mötas och det gör man i de här starka målningarna.

Bildkavalkaden inleds av ett ansikte, porträtt eller inte vet jag inte. Men det är bilden av en kvinna med en liksom grumlig blick. De sorgsna ögonen balanseras av en mun med försiktig beslutsamhet. Hennes sammansatta, mångtydiga, och därför gåtfulla uttryck slår an tonen för bokens bildsammanställning. Inte så att de andra bilderna direkt liknar den här, men de har ett släktskap i tilltalet. Målningar av landskap, ett stilleben och en fågel för oss in i hennes bildvärld.

02.15, målning 1993

Man bläddrar vidare och kommer till hennes bild 02.15. Det är bilden av ett ensamt tidningsbud i natten. Tänk att en målning kan väcka så många tankar och känslor, om målmedvetenhet trots allt, om köld, ensamhet och medkänsla. Och uttrycket i snötäcket och snön är måleriska uttryck i toppklass.

Flera av målningarna har tagit sin utgångspunkt i gamla fotografier. Här finns bilderna av ett tomt och öde badhus, som till och med i den målning i serien som har några simmande blir bilder där ljuset modulerar fram ett slags patos. En målning några år senare från Eriksdalsbadet som blir en symbolisk ljusfest.

Eriksdalsbadet, målning 1999

Ibland går mina tankar till Dick Bengtsson kompositioner, hans bildrum och liksom matta och multna färger. Det är en tunn, men i mina ögon påtaglig förbindelse.

Andra gånger finns kontakt med ikonmåleri. Tydligast i ett porträtt av Iggy Pop som fått en bakgrund av slagmetall i ett uttryck av både glans och ickeglans. Glansen är sönderklöst som Iggys kropp på de mest berömda konsertbilderna.

Och kanske via ikonerna, i serier av fina porträtt etablerar hon kontakt med de ryska suprematisterna och modernisterna. Även de tog starka intryck av de gamla ikonerna.

Jag missade Kerro Holmbergs utställning på Galleri Aveny härförleden. Men som tur är fick jag låna den här boken av en kompis. Nästa utställningstillfälle är jag garanterat på plats sporrad av det intresse och den respekt och beundran den här bokens bilder inger.

BO BORG


Kerro Holmberg
Error
Texter av Kerro Holmberg, Björn Axlund, Annica von Hausswollf, Bengt Jangfeldt och Marita Jonsson
Ids förlag
Finns bl a hos Adlibris


Annons

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s