Historiens metoo-vrål – Ebba Witt-Brattström

” Jag kan bli så förbannad på mig själv. Feminist, javisst, men nog har jag varit patriarkalt medberoende. Det finns ingen ursäkt, inga förmildrande omständigheter. #metoo har fått mig att se sanningen i vitögat. Nu önska jag att vi ska tala klarspråk om det här, dra i nödbromsen så att kvinnoförnedringståget stannar.”

Den som så självkritisk både rannsakar och dömer sig själv är Ebba Witt-Brattström. Hon vill göra bot och bättring och det gör hon sannerligen genom sin nyutkomna bok Historiens metoo-vrål. Det är en mycket pedagogisk och uppfordrande bok, engagerad, kunnig och slagkraftig. Hon har ett gediget samhällsengagemang och, förstås, djupa kunskaper i litteratur. Nu har hon gjort ett slagkraftigt collage av sina kunskaper.  Hon citerar olika hashtaggar där mäns sexuella övergrepp mot kvinnor beskrivs. Dessa kopplar hon till beskrivningar i litteraturen. Och mönstret förskräcker. Man blir alldeles överrumplad av alla övergrepp mot kvinnor, det ena tarvligare än det andra, som fyller bokens sidor. Alltifrån beskrivningarna av enskilda våldtäkter till de systematiska och bestialiska massvåldtäkter som sker i krig i obegriplig omfattning och med ofattbar grymhet. Och så alla dessa sexuella provokationer kvinnor behöver utstå i vardagen, förr som nu. I åldersgruppen 20–24 år uppger 35,8 procent av kvinnorna i Sverige att de utsattes för sexualbrott 2017. Var tredje! Det är ju alldeles åt helvete!

Ebba Witt-Brattström – Foto Marie Klingspor

Exemplen är bedövande många. Lägg till det att det inte finns några brottmål där så många gärningsmän frikänns som vid sexualbrott. Domstolarnas vana att ”hellre fria än fälla” har blivit en praxis som leder till många provocerande svårbegripliga frikännanden och låga påföljder.

Ebba Witt-Brattström refererar Susan Brownmillers forskningsslutsats att våldtäkt först och främst är en manlig styrkedemonstration och inte en ”sexuellt betingad felhandling”.

Och hon ger sida upp och sida ner fyllda av  bestickande exempel. Ett vekt försök till att litterärt formulera en sådan ”manlig” styrkedemonstration är tex Horace Engdahls ord i Den sista grisen: ” Den fullbordade penetrationen är ett evigt nederlag för kvinnan och evigt en seger för mannen, sedan kan man stapla teorier till himlen.” Snille och smak på tvåtusentalet??? Bullshit är bara förnamnet.

En annan akademiledamot Anders Österling kritiserade ”undelivsaspekten” i Moa Martinssons viktiga litteratur. Akademiledamöterna verkar se verkligheten dåligt från sina höga och världsfrånvända elfenbenstorn.

Om Moa Martinsson, som gjort omistliga beskrivningar av våldtäkter ur den drabbades perspektiv fick sin dom av smakpatriarken professor Gunnar Brandell som för sin del slog fast att Moa …:”nog hade kunnat bli en verklig diktare om den påträngande verkligheten hade lämnat henne tillräcklig ro.” Den här boken är full av berättelser ur den ”påträngande verkligheten” som är helt omistliga för att förstå offren för sexuellt våld. Och de är sannerligen skrivna av verkliga diktare.

Nu är det ju inte att förminska Svenska Akademin som är hennes ärende. Det gör de ju så löjligt bra själva. Litteraturskönandarnas våldtäkt på kvinnliga författare är bara ett litet, men signifikativt, spår i boken.

Men Ebba Witt Brattström har ett både djupare och bredare perspektiv än så.

I boken skärskådas domstolarnas sätt att hantera sexualbrott, könsstympning, systematiska krigsvåldtäkter och annat. Och hon tar fram massor av exempel ur litteraturhistorien och kopplar dem till dagens hashtaggar där vår tids övergrepp beskrivs.

Ebba Witt-Brattström har ett lika enkelt som intelligent sätt att konfrontera förövarens och offrets perspektiv mot varandra helt enkelt genom att inleda citaten med HAN SA: och HON SA:. Samma genialt enkla grepp hon använder i sin roman Århundradets kärlekssaga.

Det handlar om att ta kontroll överproblemformuleringsprivilegiet, och det gör hon med eftertryck.

Och hon staplar ruskiga exempel som visar att det är mycket som är värst.

Verkan av den här bokens koncentrat av mäns djävligheter mot kvinnor idag och genom historien är chockartad när den läggs i daga så koncentrerat som här. Det är viktigt att det ständigt aktualiseras. Och måtte den här slagkraftiga boken bli mycket spridd och läst och obligatorisk i samhällskunskaps-och litteraturundervisningen.

Jag är tacksam och full av beundran för Ebba Witt-Brattströms viktiga bok. Den är laddad med den kunskap, den avsky för brotten mot kvinnorna, det engagemang och den empati som behövs för att få till den förändring i synen på kvinnan. Det är en av de viktigaste framtidsfrågorna.

BO BORG


Historiens metoo-vrål
Ebba Witt-Brattström
Grafisk form: Sara R Acedo
Norstedts
ISBN: 978-91-1-309268-3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s