LasseMajas detektivbyrå/Cafémysteriet – Charlies teater, Skara

Charlies teater är en livaktig organisation. Varje sommar sätter dom upp två föreställningar. En familjeföreställning och en ”vanlig” teaterpjäs på Båtmanshusets gård i Skara. Där har man en egen spelplats utomhus, men med tak mot eventuellt regn.

Charlies teater är en ideell förening som i första hand arbetar med skapande verksamhet för barn och ungdomar.

De har varit verksamma i Skara sedan 1985. Föreningen samarbetar med studieförbundet Folkuniversitetet. Man har ingen koppling till något religiöst samfund eller politiskt parti.

Allt går ut på att ge medlemmarna en rolig, stimulerande och utvecklande fritid. Den välskötta och ambitiösa verksamheten har fått en rad utmärkelser och priser för sin verksamhet, bl a av Mats Ljungs Bonuspris, Till minne av Lennart Lindén, Sparbanksstiftelsen, Skaraborgs bästa ungdomsledare 2011 och Uno Bohmans pris 2018.
Och så det viktigaste av allt. De har fått en stor och trogen publik till de teaterföreställningar de producerar.

Årets föreställning är Lassemajas Detektivbyrå – Cafémysteriet. Böckerna om LasseMajas byrå är skrivna av Martin Widmark och illustrerade av av Helena Willis. Det finns i nuläget ett trettiotal böcker i serien. Martin Widmarks böcker är översatta till många språk.

Mysteriet på väg mot sin lösning i rebusform Maja, Vera Westberg, Lasse, Hugo Wejshag och Poliskonstapel Randolf Axel Johansson

Cafémysteriet är skriven 2003. Men handlingen, miljöerna och personerna verkar komma från femtiotalet. Man märker direkt att det är en annan tid och en annan mentalitet, ett annat språk och kanske framför allt ett annat tempo.

Här finns inget av den action som barn och ungdomar nuförtiden är vana vid från sina mobiltelefoner. Här slåss man inte, utan man funderar och resonerar.

Handlingen är i koncentrat att det sker ett rån på ett café, precis när de har som mest i kassan. Hur kan rånaren veta när kassan är välfylld?

Lasse och Maja blir kontaktade av en kompis på polisen. Spelet kan börja.

Här fångas rånaren, fr. v. Axel Johansson, Hugo Wejshag, Vera Westberg, skymd, Linus Lindberg bakom rånarmasken och Hannah Ringblom

Det är en pusseldeckare. Spår och ledtrådar vaskas fram och pusslet kan läggas allteftersom. Gissa om Lasse och Maja löser fallet?

Det blir en småkul och mysig föreställning. I en pusseldeckare ska vi i publiken ha samma chans som dom på scen att lösa. Men även om allt var pedagogiskt värre påstår jag nog att den eleganta lösningen på problemet hade vi i publiken inte en chans att komma fram till. Men det var kul ändå.

Lasse, Hugo Wejshag – Poliskonstapel Randolf, Axel Johansson – Maja, Vera Westberg

I den här pjäsen är det barn som är hjältar och som är smartare än de vuxna. Och det på ett trovärdigt sätt. Jag vet, jag har själv varit med många gånger när barnen varit klokare än oss föräldrar. Det är ett viktigt budskap till barn som ska börja den skakiga vägen mot vuxenvärlden.

De unga skådespelarna är duktiga. Allt flöt på utan mankemang. Och det var flera krävande scener, bl a skulle en flicka gråta med ansiktet vänt emot publiken. Och sånt kräver både mod och talang.

Och just talang finns det gott om i den här unga ensemblen. Och så det bästa med barn och ungdomsteater. Det smittande spelglädjen och den vinnande entusiasmen.

Tack för att ni kom!

Och förflyttningen till femtiotalet är en rolig lektion i samtidshistoria, barnen får se hur föräldrarna hade det och hur det såg ut då.

Det här är en familjeföreställning. Här kan man både ha roligt och få kul grejor att tala om.

Så barn; ta med mamma och pappa och se Cafémysteriet.

BO BORG


Charlies teater, Skara
LasseMajas detektivbyrå – Cafémysteriet
Av: Martin Widmark
Regi: Amanda Larsson
Scenkonstruktion; Ludvig Turegård
Korreografi: Daniella Berg
Musik: Zafer Fanari
Ljud och ljus: Andreas Ohlsson
Kostym: Johanna Ström
Medverkande: Hannah Ringblom, Alice Svensson, Nea Granli, Wera Westberg, Axel Johansson, Hugo Wejshag, Fabian Karlsson, Linus Linberg, Cornelia Ståhlberg, Cordelia Albien Frick, Gustav Fahlgren
Premiär den 19 juli. Spelas även 20, 21, 26, 27, 28 juli och 2, 3, 4 augusti 2019
Foto: Bo Borg


Annons


boborg.se@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s