Skallsjö sommarorkester – Klassisk sommarkväll i Stadsträdgården, Lidköping

Musik i sommarkväll i Stadsparken i Lidköping är ett fint musikarrangemang. I torsdags kväll sken solen och parken var full av musikintresserade som spred ut sig i grönskan. I ett hörn av parken hade Konsthallen aktiviteter för barn. Musikvännerna, och de var många den här sköna kvällen, käkade glass, eller hade picknick och njöt av den fina kvällen.

När Skallsjö sommarorkester är på besök blir det fest för musikvänner. Deras tidigare konserter i stan blev publikfavoriter och det blev den här också Man vet att det vankas en somrig högtidsstund för musikälskare när Skallsjö sommarorkester kommer på besök i parken.

Carl Vallin, i ljusblått, orkesterledare

”Vi är en ideell ungdomssorkesterförening som lever för musiken och vill sprida den till världen.  Därför samlas vi en gång varje sommar för att musicera tillsammans och ge konserter.”, säger man själva om sig själva. De leds av en av initiativtagarna violinisten Carl Vallin.

Orkestern gör en veckolång turné varje sommar sedan 2013. De inte bara spelar, utan har själva hand om allt det praktiska och administrativa kring sina spelningar. Det är bra, men det viktiga är att de presenterar musik och musikantskap av högsta klass. Och det gör dom sannerligen.

Hatten av för Lidköpings eminenta Konsertförening som ser till att Lidköping de senaste åren tillhört ett av turnéstoppen.

Skallsjö sommarorkester, 22 proffsiga entusiaster

Ett arrangemang som Musik i sommarkväll är helt i linje med Skallsjö sommarorkesters målsättning att visa att den klassiska musik de älskar sannerligen inte är mossig. De kallar sig följdriktigt för Världens o-mossigaste orkester. Och det epitetet lever de upp till och ger en positiv innebörd.

Skallsjöarna vill skapa möten med musiken under avslappnade former. För dom gäller kortbyxor och sandaler snarare än frack och lackskor. Det ger en välkomnande stämning åt deras konserter. När utanverket inte blir så viktigt får musiken den huvudroll de ska ha.

Vida de Léon
Vida de Léon (stämledare)

Skallsjö sommarorkester består i år av 22 unga musikanter. Samtliga är stråkmusiker och studerande på musikhögskolor runt om i landet, en del även utomlands. Det är alltså några av landets skickligaste unga stråkmusiker och framtidens solister och orkestermusiker vi fick höra.  

Man inledde ett stycke av den lettiske kompositören Pēteris Vasks, kvällens mest samtida verk. Musiken förde oss in i en intensiv och dramatisk klangvärld fylld av kampens viskningar och rop, sorg och smärta.

Franz Schubert smälte samman sin beundran och influenser, inte minst av Beethoven till en mycket sånglig och melodiös och mycket vacker musik som passade fint den här sommarkvällen. Man spelade ett Scherzo ur er stråkkvintett. Ett riktigt örhänge visade det sig. Finns det nåt vackrare än ren skönhet!? I stället för fem stråkinstrument fick vi höra Skallsjös 22 och det gav mersmak.

Man spelade också en svit av italienaren Ottorino Respighi. Det är ett mycket mjukt och sensuellt stycke, melodiöst med en nästan folkviseaktig melodilinje.

Kurt Atterbergs verk känns i mina öron litet stelare. Han ansåg sig själv vara ”nationalklassicist”, vilket sägs betyda att han vill framhålla strukturen i sin nationalistiska klangvärld. Vackert på ett nordiskt sätt, kan man säga så? Solister var Lisa Chenevier på violin och Vidar Andersson Meilink på viola. Båda spelade sina solon med bravur. Ungdom och musikalisk mognad är en svårslagen kombination.

Lisa Chenevier på violin och Vidar Andersson Meilink på viola var solister i Atterbergnumret

Vi fick höra Richard Strauss fantastiska verk Metamorphosen. Det är ett verk skrivet för 23 stråkinstrument. Skallsjö sommarorkester var 22, men inte ens stränge musikprofessorn Sten Broman på sin tid skulle ha saknat den 23e den här kvällen. Verket är skrivet i mitten på fyrtiotalet. Några teman varieras och genomgår musikaliska förvandlingar. Stycket är på så sätt både enkelt och komplext.  Det tolkas av ”förståsigpåarna”på olika sätt, bland annat som en kommentar till andra världskrigets förstörelse. Men det är alltid vanskligt med politiska tolkningar av instrumentalmusik. Strauss hade ett nära samarbeten med den nazistiska kulturpolitiken (samma sak gällde för övrigt Kurt Atterberg). Men jag kan inte höra det i eller av musiken. När musik är bra slätas politiken över. Men kringkunskapen skaver. I Metamorphosen hör jag musik fylld av sorg, men med inslag av optimism. Klangen av de många stråkarna känns känsloburen och poetisk.

En helnöjd publik tackade för det väl sammansatta och genomskickligt utförda programmet med långa och varma applåder.

Än en gång hade Lidköpings konsertförening ordnat ett topparrangemang som gav gamla som nya musikintresserade en fin sommarkväll.

BO BORG


Klassisk sommarkväll i Stadsträdgården torsdag 25 juli 2019
Skallsjö sommarorkester
Ledning: Carl Vallin
Musik av Richard Strauss (1864-1949), Ottorino Respighi (1879-1936), Kurt Atterberg (1887-1974), Franz Schubert (1797-1828), Pēteris Vasks(f 1946)
Publik: Stor och somrig
Arrangörer Lidköpings konsertförening i samarbete med Lidköpings kommun/ Kultur och Fritid.
Foto: Bo Borg


Annons


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s