Forshems kyrka – Summer is Bach – Lars Storm

Forshems kyrka är en bra miljö för att lyssna på orgelmusik av Bach. På lördagskvällen fick vi höra organisten Lars Storm (f 1984) spela musik av Bach där under rubriken Summer is Bach. Det blev en fin musikstund i det lilla kyrkorummet.

Bach kallas ibland för den femte evangelisten. Evangelisterna Matteus, Markus, Lukas och Johannes berättar i Nya testamentet i ord om Jesu liv och budskap. När Bach sägs utöka deras skara menar man att han berättar om samma sak i musikens ordlösa språk. Att hans musik är lika övertygande som orden. Och så har det nog varit för många genom århundradena. Bachs musik var avsedd som bruksmusik i kyrkans tjänst. Han betecknade den själv som SDG – Soli Deo Gloria – Till Guds ära. Musiken är en sammansmältning av den traditionella musik Bach hört och levt med och samtidens nya musikaliska idéer och uttryck. Att Bach kunde kombinera en enorm musikalisk hantverksskicklighet i den religiösa nyttans tjänst med en dimension som måste kallas genial. Det är det som gjort att hans musik stått sig och känns stark och högaktuell även i vår tid.

Forshems Kyrka byggdes ursprungligen omkring 1130. Det är den enda kyrka i Norden vigd åt den Heliga Graven. Kyrkobyggnaden är uppförd i kalksten. Den var först enskeppig, d v s en lång rak byggnad. 1638 fick kyrkan sina dekorativa valv- och väggmålningar. Många starka färger har valts, såsom rött, svart, blågrått och ockra. I mitten av sjuttonhundratalet kom korsarmarna till.

När man nu sitter i kyrkan sitter man fascinerad av den ornamentala prakten. Det är en fin plats att försjunka in i musiken och bildernas värld.

Inför lördagens konsert hade man gjort ett arrangemang som tillförde upplevelsen mervärden. Kyrkorgeln är som regel, och även här, bakom och ovanför kyrkobesökarna Där sitter också organisten dold för våra blickar. Nu hade man med hjälp av modern teknik ordnat så att vi kunde se organisten när han spelade på en skärm framför oss. Det var verkligen en spännande upplevelse – ny för mig. Synd bara att man ställt kameran så att vi inte såg organistens fötter där mycket av musicerandet sker.

Susanna Venetvaara, vik. präst och Lars Storm, organist

Kvällens organist, Lars Storm, är organist i Alingsås där han också är körledare och ansvarar för en omfattande konsertverksamhet. Han är mycket meriterad med musikstudier på hög nivå bl a vid Högskolan för scen och musik i Göteborg samt masterclasses utomlands.

Orgeln i Forshems kyrka är ursprungligen från 1865. På den tiden fick kyrkvaktmästaren trampa. Det gjordes en ombyggnad i början av nittonhundratalet av Härngrens Orgelbyggeri i Lidköping. Den fick sitt nuvarande utförande 1952 av orgelbyggfirman Th. Frobenius & Sönner, Köpenhamn.

Orgeln kändes litet vek och ljus i tonen. Det blev inget fladder i byxbenen av basen som det till exempel blir i Mariestads domkyrka. Det är en orgel i en landsortskyka och så ska det förstås låta en sån här kväll i pastoralen. Men den där himlastormande Bachkänslan som blåser undan alla tvivel blev en mild sommarbris här. Den känslan är fin den också. Och orgeln fungerar perfekt som psalmackompanjemang, det fick vi ett fint exempel på.

Det lät just så där somrigt som titeln för kvällens konsert angav. Lars Ström spelade bra, distinkt och rytmiskt. Kvällens repertoar var kända verk tillskrivna Bach. I kantaten Sinfonia fanns det psalmmelodier.

Vi fick höra ett arrangemang för orgel av Bachs största hit Air. Den hörs ofta på stråkinstrument men tycks välkomna varje tolkning. Visst känner man igen den i orgelspelet i Procul Harums A Whiter Shade of Pale. Och här spelades den alltså på orgel. Air spelades litet snabbare än jag gillar den, men var förstås ändå oemotståndlig.

Kvällen avslutades med ”en av musikhistoriens mest kända och sägenomspunna orgelstycken” Toccata och fuga i D-moll.

Så satte den här fina musikstunden punkt med ett utropstecken.

BO BORGForshems kyrka, Götene pastorat
Summer is Bach, den 27 juli 2019
Lars Storm orgel
Publik: Ett femtiotal
Foto: Bo Borg

Kommande framträdanden:
14 augusti, Sävedalens Kyrka, Göteborg
18 augusti, Torsby kyrka, Kungälv –
15 september, Hemsjö kyrka, Alingsås
Turnéinformation


boborg.se@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s