Leif Olin – Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad

Skaraborgs konstgrafiska verkstad i Skövde är en viktig del av traktens kulturella infrastruktur. Verkstaden är en konstnärsägd kollektivverkstad som byggts upp i Rosa Huset i Skövde. Föreningen bildades 1981 och hösten 1982 kunde verkstaden tas i bruk och sedan dess har den gett Skaraborgs yrkesverksamma konstnärer goda arbetsmöjligheter och tillgång till utrustning och arbetslokaler som det är svårt för enskilda grafiker att ha.

Man har också ett litet galleri där medlemmarna har möjlighet att visa sina framsteg. Galleriet är ett litet rum. Ena långväggen upptas av fönster. En annan vägg är upptagen av en bokhylla med konstböcker. Så det är trångt om saligheten för en utställare. Under fönstren står ett anat ritningsskåp. Ovanpå dessa presenteras de flesta av de utställda verken under plastskivor. Verken ligger i dubbla rader horisontellt. Ett knepigt sätt att se konst på. Men föreningen har gjort dygd av nöden och det är ett konstruktivt sätt att se på tingens ordning som jag gillar.

Collage och grafik

Aktuell utställare i månadsskiftet juli och augusti är en relativt ny medlem. Leif Olin har rötter i Mariestad och har de senaste åren varit verksam i Skåne. Men numera är han bosatt i Fagersanna utanför Tibro.

Leif Olins utställning heter Inte mer av samma sak. Med det menas att han snabbt tröttnar och vill vidare. När det är gjort är det gjort. Det gäller både teknik och motiv.

Leif Olin tar tillfället i akt att visa en hel del bilder i olika tekniker och teknikkombinationer. Ibland trycker han en figursågad plåt som en grafikstämpel på ett collage. En annan gång låter han en torrnål möta digital teknik. Ytterligare en kombination av tekniker kan vara collage, akryl och grafik. Genom att experimentera och låta olika tekniker korsbefrukta varandra får utforskar han sina möjligheter som grafiker och undviker att fastna i upprepning av tidigare landvinningar

Hans motiv är mest djur och människor. En del motiv är från resor han gjort, men en del är från resor i fantasin. De vilda djuren har han mött i böcker. Han jobbar inte sällan i en gäll och i mina ögon skarp färgskala.

Som alltid när det gäller grafik, ja nästan mer här, är tekniken central. Frågar man något om en bild får man ofta ett svar som har med tryckteknik att göra. Man kan förstå grafikerna fascination, men det är inte alltid det tekniska som är så viktigt för upphovsmannen tillför så mycket till det intryck bilden gör på oss betraktare.

Flera av bilderna är dekorativa motiv där känslotemperaturen höjts med färgens hjälp.

Utställningen är ett gott exempel på grafikens möjligheter till stor variation. När jag besökte galleriet var t ex Leif Olin iklädd en t-skjorta med ett grafiskt linotryck av elefanter på bröstet.

BO BORG


Galleriet
Skaraborgs Konstgrafiska verkstad, Skövde
Leif Olin – Grafik

Nästa, och sista tillfället att se utställningen är i samband med
Kultur på innergården onsdag den 7 augusti
Kommande KAC arrangemang på innergården kan ni läsa om på vår affischpelare med KULTUR affischer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s