Kultur på innergården – Rosa huset – KAC, Skövde

Kulturarbetscentrum har med succéarrangemanget Kultur på innergården tagit rollen som galleristen med flest vernissager och nöjesanordnaren som presenterar de flesta underhållarna i Skövde. Det ska vara visionära idealister som klarar sånt.

En nöjd Ulf Nilsson kunde hälsa många, många och ännu flera välkomna till Kultur på innergården

Det ena har gett det andra. Det började som ett test på hösten 2017. Ulf Nilsson och Rolf Arvidsson på KulturArbetsCentrum (KAC) och deras kamrater hade idéer och en vision. Nedervåningen i Lilla Huset Kultur på innergården vid Rosa Huset stod outnyttjad full med bråte. Man lyckades få tillstånd att använda lokalen. Ett stort städ- och uppsnyggningsarbete sattes igång med ideella krafter. Och snart hade man en gallerilokal för utställningar för sina 120 medlemmar. Galleri Lilla Huset var fött. Det ena födde det andra. Skulle man inte kunna ha innergården till en mötesplats för kulturintresserade, med mat och dryck från hotellet intill och underhållning. Och samtidigt ha vernissage för utställningar i Galleri Lilla Huset. Imponerande! En helkväll i umgänget och kulturens tecken!

FYRTON

Man testade konceptet med två kvällar hösten 2017. Det blev succé så till säsongen 2018 klippte man till med 10 onsdagsträffar. Kultur på Innegården blev den träffpunkt man hade hoppats på. Man hade i snitt 130 besökare per gång. Arrangemangen 2019, det ska bli 10 de också, har hittills i snitt 200 besökare med en topp en särskilt fin kväll på 250.

En av Fyr(a)

När man gick ut till KACs medlemmar med inbjudan om att ställa ut blev det snart fullbokat i Galleri Lilla Huset. Därför har KAC också öppnat ett sommargalleri i Rosa Huset, och på så sätt kan man dubblera antalet utställningar. Dessutom har Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad utställningar i sitt galleri i Rosa huset.

Annons

Snacka om att man får valuta för pengarna. Särskilt med tanke på att allt detta (utom maten och drycken förstås) är GRATIS. Detta bland annat tack vare det stora antal sponsorer som vill stödja ett så fint initiativ. Framgång föder framgång.

Lotta Wilk

När vi gick dit förra onsdagen (den 31 juli) var det fullt med folk överallt och fin stämning. Där fanns en utställning Galleri Lilla Huset med målningar med mandalamönster och målningar ur Vedic Art:s 17 principer. Konstnärerna är medlemmar I KAC och de får presentera sina intentioner själva: ”När jag skapar och målar Mandala är det en inre resa som ger lugn och glädje, säger Ann-Charlotte Ödman. Och Kristina Grane slår fast att hon vill: ”Återskapa den ursprungliga skapande förmågan som finns inneboende hos alla människor.” 

I Sommargalleriet i Rosa Huset visas en utställning av en annan av KAC:s målargrupper ett gäng amatörer som kallar sig Regionmålarna.
Gruppen består av gamla arbetskamrater från Regionens hus i Skövde. De började måla 2005 och håller på fortfarande. Och i Skaraborgs Konstgrafiska Verkstads galleri visas grafik av en av deras medlemmar, Leif Olin.

Mats & Lotta

På scenen underhölls vi av fyra (!) akter. Det började med sånggruppen FYRTON som sjöng a cappella med ungdomlig och vattenkammad entusiasm. Så kom Lotta och Mats. Lotta är en artist med stort utspel och smittande sångarglädje. Och Mats (Svensson) är förutom att han är grafiker extraordinarie också en rutinerad gitarrist, munspelare och sångare. Så kom operasångaren Fernando A Montalban ackompanjerad av Suzanne Osmar. Det blev en lättsam och rolig stund med klassiska operanummer. Kvällen avslutades med ambitiöse sing and songwritern David Ceiving.

De olika artisterna avlöste varandra medan vi fixade nya bers och fyllde på med läckerheter ur buffen.

David Ceiving

För entreprenörer som Ulf Nilsson och Rolf Arvidsson och deras kompisar i KAC verkar inget sitta fast eller vara omöjligt. Hatten av för dom som fixar ett så roligt, trevligt och omväxlande arrangemang.

BO BORG


2017 startade Kultur på Innergården med två kvällar – det blev succé
2018 tio kvällar med genomsnittligt besöksantal på 130
2019 åtta av 10 kvällar genomförda med i genomsnitt 200 besökare och med ett rekord på 250 besökare, hit tills! Kommande kvällar kan ni se här!
2020 tio kulturkvällar planeras
Arrangör: Kulturarbetscentrum, KAC i Rosa huset, Skövde
KAC har 120 medlemmar och har bl a målargrupper för daglediga, mest pensionärer. Krokikvällar. Verksamheter 7 dagar i veckan.

Goda grannar: Galleri Lucifer, Skaraborgs Konstgrafiska verkstad, Skövde Konstskola, Galleri Lilla Huset – utställningslokal (KAC) och Hotell Majoren med restaurang som tar hand om serveringen vid kulturkvällarna.
Foto: Rune Lindström


boborg.se@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s