Brodera ut texten – Gisela Ståle – Folkets Hus i Lidköping

Vem har sagt att broderiet för alltid ska vara dömt till tanter och blommönster och Hemslöjden. Ingen förstås, för varför skulle det vara så?

Tvärtom, nu kommer broderiet på bred front också i konsten. Målaren Lizz Sharr ställer ut broderier på Nääs Konsthantverk. Och i Lidköpings konsthall visar Ane Svenheden suveräna broderier, för att nu ta några dagsaktuella exempel i omlandet.

Kanske hjälper det till att ta bort duktighetskravet som följt broderiet som en kvarnsten om halsen. För i konsten finns inga måsten om stygn, och det är väl den största skillnaden. Konstens broderier måste inte vara perfekta på baksidan. Ja inte på framsidan heller för den delen. Konsten sägs ju föra med sig ett mervärde som är överlägset hantverket. Fan tro’t sa Rellingen, men så sägs det ofta av styva konstvetaröverläppar.

Vad händer med ord när de broderas? Torgny Lindgren berättade i boken Berättelser om en skräddare, vars hantverk gått om intet, som tog sig för att sömma bonader med ordspråk i stället för kläder. Av en misslyckad hantverkare blir en gudabenådad konstnär. Det händer något stort med orden när de kommer upp på väggen. Orden på hans bonader träffar då med märklig kraft. Sömmeorden, ja så heter de på Lindgrenska, är ju så långlivade. Man kan aldrig veta om de någonsin förgår, tänker skräddaren.

Folkets Hus i Lidköping har en mångfacetterad verksamhet som utnyttjar lokalerna till max med olika kulturaktiviteter. Man har t ex ett galleri på andra våningen där nu en utställning med broderier av Gisela Ståle visas.

Hon har gått fram som en storm på Instagram. Kontot @broderauttexten lär ha över 39 000 följare. Hon broderar ett slags tänkvärda tänkespråk, fotograferar dem och så ut i cyberrymden. I Torgny Lindgrens värld levde varje bonad i generationer på stugväggen. På Instagram lever de ett klick.

Men Gisela Ståles broderier är värda ett bättre öde än så. Riksorganisationen Folkets Hus och Parker har gjort en vandringsutställning där vi får se några av de bästa ”på riktigt”. Och outtröttliga Folkets hus i Lidköping hänger på och visade utställningen fram till mitten av september. Man hade en dubbelproffsig öppning av utställningen genom att NBV Väst som alltid tycks vara med när det görs något bra. Man anordnade en broderiworkshop där deltagarna inspirerades att upptäcka broderiet.

Den leddes av Pian Bates, Lidköpings broderiförening.

Gisela Ståle började som traditionell blomsterbrodös, men tröttnade snart. Hon började brodera sina egna texter i stället. Den första i glada färger löd: ”TRÄL RES DIG”. Och så drogs pluggen ur inspirationsreservoaren. Och så ut med dem på Instagram. Och på den vägen är det nu.

Det här broderiet handlar mest om innehållet och mindre om själva broderiets kvaliteter.

Inspirationen till sina slagfärdiga oneliners hittar hon i sin vardag, ett helt vanligt liv som känns igen av många. Hennes livssyn tycks mera mörk än ljus. Hon skriver tänkespråk med en svartsynt men ändå upplysande humor. Man får många aha-upplevelser och skrattar. Och konstaterar att det är nog åt sig själv man får hjälp att skratta. ”Självbild sökes gärna positiv men inget krav”, lyder en. Enkel men dubbeltydig. Slagkraftig och minnesvärd.

Det är väl egentligen ett slags galghumor. Man kan skratta åt motgångarna. Och de får sitt rätta värde av garvet. I PR-materialet för utställningen heter det att vi får se ett 60-tal utvalda käftsmällar i korsstygn. Så sant som det är sagt. Men av hennes käftsmällar ser man inte stjärnor, utan man ser klarare. Och det är väl det som är det fina i kråksparken.

Det är en kul utställning inte tu tal om den saken. Men problemet är litet som Alladinasken på julafton. Det blir litet för mycket för fort. Och det desarmerar dem litet.

Man ska nog göra som bönderna i Torgny Lindgrens berättelse. Välja en, sätta upp den på väggen och låta den göra nytta i ens liv.

Jag lämnar utställningen omtumlad av all genomskådande klokskap, slagkraftig som en Tysonvänster. Går och mumlar artigt:
 ”Hejsan”
Och Gisela Ståle svarar direkt:
”Nejsan”

Det är det som gör skillnaden stor på en falsk och en äkta spanjor.

BO BORG


Folkets Hus Lidköping
Gisela Ståle – broderier
30 augusti – 14 september 2019.
Sen vidare:
2019
Lysekils Folkets Hus 30/9
Uddevalla Folkets Hus 21/10
2020
Kalix Konstförening 9/3
Lövånger Folkets Hus 13/1
Söråkers Folkets Hus 6/4

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s