Wan Ming och Bei Ni Mu från Kina – Skaraborgs konstgrafiska verkstad i Skövde

I ett projekt besökte konstnärerna Wan Ming och Bei Ni Mu från Wuhan i Kina Skaraborgs konstgrafiska verkstad i Skövde mellan den 7 och 15 september 2019. Besöket avslutades med en utställning.

Bei Ni Mu

På utställningen kunde vi se träsnitt av Bei Ni Mu. Hon arbetar med böcker i tankarna. Hennes bilder är ett flöde av motiv som för hennes berättelser framåt. I de bilder hon visade kan man följa en figur som är en kombination av människa och djur. Bilderna är humoristiska och har sagokaraktär. Hennes bildberättelser är fulla av liv och rörelse både i form och innehåll. Liksom sin kollega Wan Ming är hon lärare i estetiska ämnen på högskolan i Wuhan och vid sidan av det driver de sina egna konstnärskap.

Wan Ming vill under sitt besök kombinera svenska metoder han tillämpar på verkstaden i Skövde med traditionell kinesisk presentation. Det innebär att mindre bilder monteras till vepor, långa bildsjok, som hänger vertikalt som tapetvåder.

Wan Ming

Hans bilder är foto och datorprocessade som han materialiserar i grafiska tekniker. Flera av motiven är bilder han tagit med sin mobiltelefonkamera under studiebesök som de gjort under sitt besök. Dessa har sedan bearbetats i datorn. Många är från Göteborg. En historisk figur han stötte på vid ett besök på Göteborgs stadsmuseum återfinns i en av bilderna. Han har också gjort mera abstrakta bilder som inspirerats av vågmönster. En annan är ett mönster som tagit intryck av ljuden i Göteborg som han vill omsätta till mönster av tecken.

På Skövde konstgrafiska verkstad har han arbetat med limrtryck på kartong, så kallad collografi. Han har också arbetat med träsnitt. En bild är ett molnmönster han upplevt i Skövde som han överfört med en laserteknik.

Det blev en rolig utställning. De båda konstnärerna har utnyttjat tiden i Sverige intensivt. Man har arbetat till sent på kvällarna och tryckt sina bilder på Skövde Konstgrafiska verkstads utmärkta utrustning med introduktion och hjälp av sina svenska kollegor. På konstnärsnivån vet kulturen inga gränser. Det är imponerande att se hur mycket arbete de utfört under sitt besök. Vistelsen har förutom arbete i grafikverkstaden också inneburit en rad studiebesök. Och så det viktigaste. Mötet mellan konstnärer med helt olika kulturell bakgrund blir inspirerande och lärorikt för alla inblandade.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Skövde konstgrafiska verkstad
Bei Ni Mu, träsnitt
Wan Ming, collografi, träsnitt
Utställningen visades den 14 september
Detta är en del av Next Century ett Grafik i Väst projekt


2 kommentarer

  1. Tack för ett fint reportage. Next Century kommer att fortsätta, på olika grafikverkstäder i Västra Götaland, fram tom sept 2020 med ytterligare 14 kinesiska konstgrafiker.

    Gilla

  2. Tack för ett fint reportage. Next Century kommer att fortsätta, på olika västsvenska grafikverkstäder, tom sept 2020 med ytterligare 14 kinesiska konstgrafiker.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s