Berndt Jutemar – Under Posadas hatt – Skaraborgs Konstgrafiska

”En grafisk teknik är som ett instrument. Det gäller att välja det instrument man vill spela på.” Orden är grafikexperten Bernt Jutemars, och han vet vad han talar om.

Han kan de flesta grafiska tekniker, för att inte säga alla, bättre än de flesta. Han har främst varit verksam som koppargrafiker där han drivit sina uttryck till stor konstnärlig och teknisk förfining.

En kort period i mitten på nittiotalet gjorde han också stenlitografier. De kunde tryckas på Skaraborgs Konstgrafiska verkstad eftersom han och konstnärskollegan Lennart Wilkmar hittat och räddat en stenlitografipress i Göteborg. Bernt Jutemar hade totalreparerat den och installerat den i källaren på hans skötebarn Skaraborgs Konstgrafiska verkstad.

Ett exemplar av alla de stenlito han tryckte där har han nu skänkt till Skaraborgs Konstgrafiskas arkiv.

Det är ett tiotal bilder. I centrum finns den stora bild av Posadas hatt som gett utställningen dess namn. Den är gjord i en blandning av två grafiska tekniker. Själva hatten som är central i bilden är en gjord i litografisk teknik. Resten av kompositionen är ett träsnitt. Den är alltså tryckt flera gånger. Då bilden är så stor är den tryckt andra gången hos mästertryckaren Ole Larsen i Helsingborg som vid den tiden var den enda som vid den tiden kunde trycka ett så stort blad. Mötet mellan den blåtonade hatten och träsnittet med sina mörka toner är effektfullt.

Bernt Jutemar stötte på Posadas bilder vid en resa med konstnärskollegor i Mexico i mitten på nittiotalet. Där stötte han bland mycket annat på bilder av den store mexikanske konstnären José Guadalupe Posada (1852 – 1913).

Han tog intryck av Posadas sätt att jobba med bilder och framför allt av de starka bilderna, flera med döden som motiv. Hans stora och tekniskt krävande bild Posadas hatt kan ses som en hommage till mästaren.

Bilderna på den här utställningen hänger tematiskt samman på så sätt att han fick inspirationen vid en längre resa i Mexico i mitten av nittiotalet. Här finns gestaltningar av hans upplevelser av kultur och arkitektur som gjorde intryck under resan.

Bernt Jutemar är en konstnär som kombinerar naturvetenskap och konst i sitt skapande. Som tidigare lärare kan han sin naturvetenskap och dess metoder. Det märks förstås tydligast i hans geometricerande verk där antik filosofi möter analytisk geometri och i mötet uppstår de speciella konstbilder han kanske är mest känd för. Men när han möter den mexikanska kulturen sätter han sig in i dess kulturhistoriska förutsättningar. En mexikansk zikkuratanläggning lockar till en bild med sin intrikata konstruktion. Men han har också gjort bilder ur mexikansk mytologi, som han bland annat stött på museibesök på plats. Bilderna är små till formatet och som alltid när det gäller Bernt Jutemars bilder tekniskt drivna, även i den här tekniken.

På utställningen kan vi också se en litografisten med motivet kvar på. För oss lekmän är den, fast den bara är en del i arbetsprocessen vacker som ett konstverk i sig. Det är också typiskt för Bernt Jutemar att ta med den på utställningen. Han är en entusiastisk pedagog och grafikambassadör i alla lägen.  De bilder vi får se här är de enda stenlitografier koppargrafikexperten Bernt Jutemar gjort. Den generösa gåvan kompletterar Skaraborgs Konstgrafiska verkstads samling på ett fint sätt.

Kanske lämnar han den bästa karaktäristiken av sin grafik, oavsett teknik, i en intervju jag gjorde med honom för några år sedan: ”Innehållet är berättande. Det handlar ofta om influenser från andra kulturer transformerade till Skultorp. Min färgskala är den traditionella för grafik. Och framför allt för att det tekniska är skickligt utfört.” Så sant som det är sagt.

Bernt Jutemar har många strängar på sin lyra. Han var intendent för Skövde konsthall i slutet av 60-talet. Tog initiativ till, och byggde, under 80-talet upp Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad i Skövde. Det ovärderliga arbetet skapade en grafikverkstad som är mycket utnyttjad och mycket uppskattad av många. Han blev föreningens första hedersmedlem 2019 med motiveringen: –”Verkstaden önskar tacka Dig för Dina enastående insatser för konstgrafiken. Föreningen och verkstadens tillkomst och utveckling.”

På nittiotalet var han lektor vid Högskolan i Skövde, Institutionen för konst och media där han var en av pionjärerna för undervisning i datorgrafik och förestod högskolans grafikarkiv.

1989 – 91 och 1996 – 99 var han ordförande i Grafiska Sällskapet, Stockholm. Han har gjort egna bilder i många grafiska tekniker. Han är representerad i grafiksamlingar i Sverige och internationellt.

BO BORG


Foto: Bo Borg
Under Posadas hatt
Bernt Jutemar, litografier
Utställningen hade vernissage den 21 september och pågår t.o.m. den 28 september.
Konstsamtal mellan konstvetaren Lupita Alvarez Fredén och Bernt Jutemar lördagen den 28 september kl 13


boborg.se@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s