I C 3 D – Fredrik Wretman

Det finns en utställning också.
På Vandalorum. Men den här texten handlar om boken med samma namn:
I C 3 D.

 It’s all in your head! är en oneliner Wretman ofta återkommer till. Här också. Och det är förstås så sant som det sägs av honom eller någon annan. Vi ser alla ett konstverk som vi ser det alldeles oavsett konstnärens avsikter och intentioner. Är det konst så betyder det vad betraktaren vill att det ska betyda.

Vill du läsa texten? Klicka på uppslagen

Utställningen på Vandalorum, och också bilderna i boken, ska ses genom 3D glasögon. I boken handlar det om att ge de avbildade skulpturerna volym fast de är platt avbildade på sidorna. Och det kan fungera. De blir tredimensionella fast de inte är det. Eller är det det dom är. It`s all in your head.

Boken är en samling av diverse texter som handlar om litet allt möjligt. Den är illustrerad med svartvita bilder och det sitter att par 3D – glasögon i pärmen.

En katalog? I kataloger finns vanligtvis en text som ska ge bakgrund, kontext och kanske en förklaring. Men vad ska man kunna förklara om It´s all in your head.

Så Fredrik Wretman skriver litet småkul om smått och gott med anknytning till konst, den här utställningen, men kanske ännu mer till mannen bakom verken, Fredrik Wretman själv.

Efter en rad kluriga noveller om ditt och datt kommer nåt mot slutet. Han berättar att han fått förfrågan om att göra en liten Oscarsstayett. Och han provade, f d skulpturprofessor som han är. Han hamnade i ett kreativt flöde han trivdes i. Och så det obligatoriska konstnärsflummet: ”Var kom de ifrån? Fanns de redan där i vaxet? Det kändes så.” Han tycker sig dessutom hitta en röd tråd mellan de här skulpturerna och sina installationer. Och varför inte? It’s all in your head. Delat ansvar är dubbelt ansvar. Delad glädje är dubbel glädje.

Men det här känns långt borta från hans stora konceptuella installationer. Och mycket rörligare och lekfullare än hans buddor även de är orangefärgade.

De här skulpturerna ser ok ut. Nån av dom skulle väl kunna fungera bra som pris. Riktigt bra. Annars är det litet lättsurrealistiskt, med människor med djurhuvuden och t ex en man med sitt eget huvud, inte under armen, men i handen. Och en gubbe som doppar huvudet i en hink. Den tycker jag ska bli prisstatyetten. Några av texterna handlar om (mar)drömmar och oförmodade möten och om döden.

Fotona i boken blir speciella. Matt bronsbruna med röda konturlinjer. När man sätter på sig de bifogade 3D-galasögonen händer just inget mer än att det är besvärligt att få dem att sitta kvar. Jag provar både med och utan mina vanliga glasögon. Det fungerar nästan bättre när jag försöker att med inbillningens hjälpkraft få dem att bli mer tredimensionella.

Sammantaget blir det här ändå en rolig konstbok. Vem har sagt att konst eller konsttexter måste vara så djupsinniga och svåra. Och att det svåra är så djupsinnigt oavsett om det är i 2D eller 3D.

It’s all in your head.

Bo Borg


Boken I C 3 D.
Text och bild: Fredrik Wretman
Redaktör: Karl Dunér
Porträttfoto: Anna Nyblaeus
Repro & original: Daniel Åderman, Italgraf Media
Faktor: Tomas Ek, Italgraf Media
Tryck: Italgraf Media
ISBN: 978-91-982723-1-4

Utställningen på Vandalorum finns kvar till den 20 oktober


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s