Allan2 – I nöd om du har lust – Österängs Bygdegård

Det enda Allan lyckas med är att misslyckas. Och Hans fru hoppas och förlåter och hoppas och förlåter. Men nu har det kommit till sanningens ögonblick….

Spelet kan börja.

Pjäsen heter Allan2 och är skriven av Bengt Järnblad, känd bland annat för att ha skrivit Alla heter Allan som den här pjäsen är en uppföljare till.

Det är en feelgoodföreställning. Alla vill väl, men det är inte alltid det går som de vill. Allan är en kåkfarare ”med IQ som en fiskpinne”. Han är mitt i livet och. Han träffar sin fru när han nyss kommit ut efter sin senaste volta och nu vill han att de ska starta ett nytt liv. Mötet går väl så där. Plötsligt dyker en ande upp i form av en välmenande röst. Han talar från ett tältläger i himlen. Och han ger Allan tre önskningar. Och nu blir det åka av. Det blir en rad förvecklingar och missförstånd. Men man behöver aldrig vara orolig. Det handlar om i grunden rekorderliga människor och en ande med hjärtan av guld. De vill väl och då går det väl. Det handlar som det heter att inte ha en chans men ändå ta den. I första akten är de i fyrtioårsåldern. I akt två är de i livets slutskede i åttioårsåldern.

Mycket mys med pys blir det.

På scen är två skickliga komediskådespelare som vet hur en slipsten ska dras. Det skapar bra stämning från början och de första skratten (och det blir många) kommer redan i uppmaningen att stänga av mobiltelefonerna. Och sen sitter vi där med leenden på läpparna i den enochenhalv timme korta förställningen som rusar fram i lagom tempo. Och det är småkul och smågalet mest hela tiden.

Pjäsen är ett slags lättfars. De båda skådespelarna spar inte på gester och minspel. Allt är så där (över)tydligt som det måste vara för att de enkla poängerna ska hitta hem. Och det gör de. Leendena och huvudskakningarna står som spön i backen. Och det är ett gott betyg.

Jill Ung och Ola Hedén

Skådespelarna Ola Hedén och Jill Ung är proffs ut i fingerspetsarna. De gör varsin sympatisk figur. De spelar lagom, så att de tokiga figurerna kommer närmare och blir levande. Man kan känna igen litet av sig själv i deras fumliga försök att nå varandra. Båda har precis så många glimtar i ögonen att de lyser upp i höstmörkret. Det blev en kul och mysig kväll i deras sällskap. Och i all galenskap fanns det en grundton av förstående medmänsklighet som värmde.

Föreställningen spelades i Österängs Bygdegård. Den har duktiga människor gjort till ett kulturcentrum i det lilla i vår lilla by. Varje måndag hålls välbesökta lunchträffar med allt från visor till föredrag och historieberättande. Och så några gånger om året tar man dit turnerande teatersällskap. Och man skapar mysiga evenemang med kaffe och hembakat i pausen. Det är lätt att trivas i Österängs Bygdegård och det gjorde vi den här kvällen.

Allan2 är ute på turné i Riksteaterns regi. Efter Österäng går den vidare till Alingsås och Älmhult.

BO BORG


Österängs Bygdegård den 22 september 2019
Allan2 – i nöd om du har lust
Av: Bengt Järnblad
Regi: Ulf Dohlsten
På scen: Jill Ung och Ola Hedén
Publik: Ett femtiotal


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s