Erland Brand – Galleri Hammarén i Göteborg

När jag 1972 satsade för fullt på konsten; hittade en billig lokal, målade väggarna vita och trodde att nu gällde det bara hänga bra konst på väggarna, så var det klart. Hej, vad jag bedrog mig. Det var nu det riktigt krångliga började – i alla fall för mig.

Så här några år senare är mitt råd till den som har sådana absurda planer som att starta ett galleri. Få ihop din första miljon, minst. Då har du med stor sannolikhet det nätverk du behöver för att dra runt det.

Gestalt, 2019

Men åter till 70-talet. Bra konst hur hittar man det? Min metod var, fråga konstnärerna. Så jag började med en samlingsutställning, där jag frågade så många jag kunde. Kanske inte alla direkt, för jag hade bara några få direkt omkring mig. För det här galleriet skulle inte bli något inkrökt lokalpatriotiskt galleri. Men det fanns telefon redan på den tiden även om vi inte gick runt med dom i fickan. Frågan lydde: Ge mig förslag på bra konstnärer att ställa ut.  Och jag fick svar, många bra svar. Men efter en tid insåg jag att man måste ha sina kunskapare utspridda både i tid o rum. För nästan alla svar man fick var kompisar från Valand eller Mejan. Stundom blev svaret även en konstnärlig förebild.

Jag ställde ut många trettitalister från Göteborg och här fanns ett ständigt återkommande svar. Ja, inte bara från dom utan även från Stockholm och andra håll i landet.

Ställ ut Erland Brand.

Gestalt, 2016-2019 och Gestalt, 2019

Nu blev det inte så p.g.a. många orsaker. Dels var han lite äldre och etablerad och troligtvis lite för dyr för mina köpare. Jag hade då som nu för få miljonärer i nätverket. Det var konst och inte pengar som gällde för mig. Dessutom var han inte min första favorit. Och då var jag helt säker på vad som var bra konst. Idag är det underligt nog inte alls så enkelt. Nej det är inte alls underligt, jag har sett så mycket konst och lärt mig att hitta kvaliteter på ställen som jag tidigare inte ens visste fanns. Ovanpå det så var han då och är kanske fortfarande för många ett helt okänt namn här på bôgda. Vi hade tack vare Lennart Wilkmar och Konsthallen i Skövde andra Göteborgsfavoriter som exempelvis Tage Törning.

Gestalt, 2016 – 2019 (detalj) 

Så Erland Brand blev aldrig min utställare trots att så många konstnärer nämnde hans namn med stor respekt. Och att jag brukar berätta för alla, att jag använder konstnärer som förslagsställare när det gäller utställare.

Tiden gick och så var det med det. Och jag hade räknat in Erland Brand bland de konstnärer som jag nog borde ha ställt ut men att de hade hunnit försvinna från oss på det sätt som så många börjar göra nu för tiden.

Så ser jag, helt överrumplad, att Pontus Hammarén (f.d. Galleri 1) ställer ut honom och det med sena verk. På nykonstsvenska: He’s alive and still painting!

Teckningar 2000 – 2017

Så till Göteborg och förra tisdagen såg jag för första gången en Erland Brand utställning.

Och vad säger man om det? Min korta sammanfattning är att han vet vad han gör. Inte konstigt eftersom han är född 1922 och har varit verksam en längre tid än de flesta.

Alfabet, 1999 – 2001 och Huvud, 2019

Mitt svar till ungdomar med konstnärsplaner. Det tar ett liv att bli bra. Och det är ändå inte är säkert att det blir det.

Erland Brand är fortfarande, vet inte om han var det tidigare, för dyr för mina konstföreningar och mitt nätverk.

Men att se en bra utställning på ett galleri kostar inget. Och då behöver man inte bry sig om prislistor. Och det är att äga den i sitt minne. Att bära den i sin referensbank och plocka fram den när man ser på andra konstverk eller ser överhuvudtaget.

Red.

Foto: Rune Lindström
PS. Det finns en recension av Bo Borg om Erland Brands tidigare utgivna bok Teckningar – Huvuden som över övergår i landskap.
Den finns att köpa på Galleri Hammarén.


Erland Brand
Galleri Hammarén
Erik Dahlbergsgatan 14, Göteborg
Utställningen pågår t. o. m. den 12 oktober 2019


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s