Gunnel Vallhagen – Galleri Imma, Mariestad

Ibland känns konsten hudlöst personlig och särskilt nära. Så upplever jag de verk Gunnel Vallhagen visar på Galleri Imma.

Med utställningstiteln ”När orden inte räcker” och de enkla meningarna i katalogbladet ger Gunnel Vallhagen förutsättningar för att se de utställda föremålen som ordlösa utsagor i en berättelse hon måste ha fram.

Det är en utställning som präglas av mörker i olika skepnader. Ibland kompakt och ogenomträngligt, men oftare genombrutet av ljusa stråk. Utställningen har en poetisk ton, sprött trevande och prövande. Men i allt det sköra verkar det finnas en beslutsamhet att inte släppa det halmstrå som ljuset verkar vara.

Utställningen har titeln ”När inte orden räcker”.  Det pekar på konsten som en nödvändighet, som ett sätt att nå och kanske gestalta det som orden inte kan fånga in. Det hon måste fram till med de här verken, det märks. Det är svårt att inte söka symboliska tolkningar på de motiv hon återkommer till och varierar. Ibland i grafik, andra gånger i lera.

På den här utställningen visar hon ett antal arbeten i rakubränd lera. Rakubrända kärl utmärks av sin opretentiösa enkelhet. Leran blir vid bränningen grå eller svart. Ytan krackelerar. Ibland metalliseras glasyren till hårda glanser. Gunnel Vallhagen har berättat att de uttryck som kunde skapas i rakubränningstekniken för henne blev ett sätt att synliggöra, och därigenom kunna bearbeta sårbarhet och förfall. När glasyren metalliseras och blir hård, blank och stark, kan det upplevas som en möjlighet, att det finns hopp och nya, oväntade möjligheter.

På ett bord ligger stora bönor i rakubränd lera. En del är slutna, andra har fått öppningar med såriga kanter.

I en annan del av utställningen finns hus i keramik. Huset är ett vanligt drömmotiv. Drömtolkaren Freud såg dem som bilder av jaget. De är slutna utan vägar vare sin ut eller in.

Ett återkommande motiv i utställningen är förklädet. Hon gör det både i lera och i svartvit grafik. Det kan ses som både skydd och gammaldags könsroll. Hon vill göra obetydliga vardagsföremål som bönor, lappar och förkläden till viktiga delar i den ordlösa berättelse hon vill ha fram på ett annat sätt med andra möjligheter.

Hennes bildspråk, oavsett i vilket teknik hon uttrycker sig handlar på något vis om olika sätt att bryta mörker och kanske instängdhet.

Ljuset bryter igenom och skapar öppningar av hopp och kanske förtröstan.

På en utställningsvägg hänger en serie grafiska blad som till skillnad mot mycket av det andra i utställningen har en mera rätlinjig estetik. Konkretismen brukar vara kall och strikt. Men här känns de hårde linjerna milda och mjuka.

Det vilar ett stort allvar över den här utställningen. Det är mörkt, men det finns ljuspunkter på oväntade ställen. Så sedd blir de här mörka bilderna optimistiska också.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Galleri Imma Mariestad
När inte orden räcker
Gunnel Vallhagen, arbeten i lera och på papper
Utställningen hade vernissage den 27 september och pågår t.o.m den 9 oktober 2019


boborg.se@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s