BROKIGA BLAD – bilagan

Det finns texter och bilder vi gärna vill publicera, men som inte ryms i vår nuvarande kostym/dräkt.

Därför startar vi en bilaga. Och då dök givetvis frågan upp: Vad skall den heta?

Gott & Blandat, Allmänt och blandat eller Ballmänt?

Det första har ni hört förut, eller? De två andra tillhör biblioteksvärlden eller tillhörde, vet inte hur mycket man numera använder sig av signum.
”Systemet inledes med två avdelningar av mera allmän natur. Den första, Bok- och biblioteksväsen (A), innefattar bokförteckningar, bibliotek, bokframställning o. s. v., den andra, Skrifter av allmänt och blandat innehåll (B), är avsedd att innesluta arbeten, som behandla så olikartade ämnen, att de ej kunna föras till någon särskild av de övriga huvudavdelningarna.
Benämns även signum.
A – Bok- och biblioteksväsen
B – Allmänt och blandat”

Ballmänt är/var hur biblioteksfolk till vardags talade om A och B. ”Kan du inte städa upp lite i Ballmänt?”
Själv, som ung bibblabesökare fann jag denna guldgruva för en ung människa. Här fanns allt det där som var för udda, eget och speciellt för att rymmas bland de övriga bokstäverna. Ofta skrivet av samlare, nördar som hade den där förmågan att bita tag i något och löpa linan ut, så långt det gick och gärna lite till. Här mötte man ofta människor både IRL och på boksidorna som helt enkelt bara ville veta. Inte läsa för att det ingick i en studieplan. Studieplaner är till för att marknadsanpassa, då i första hand ungdomar, till en tänkt marknad – som kanske aldrig uppstår. En karta över en tänkt verklighet.

Och namnet blev Brokiga Blad, med historisk förankring i Tidningsvärlden. Aftonbladet var den tidning som först hade en bilaga. Söndagsbilagan Brokiga Blad med ett blandat innehåll. Den innehöll bl a tecknade serier och man använde även färg när den trycktes. Därav namnet Brokiga Blad. Den gavs ut mellan åren 1907 och 1930. Underrubriken för tidningen löd, Sverges första kolorerade veckotidning.

Att det blev ett namn med historisk förankring är inte konstigt eftersom vi konsthistoriker gärna sätter in olika företeelser i större tidssammanhang. I alla fall jag.
Jag mår bra av det. Att vara delaktig i något som är större än min lilla Selfie. Att ha en historisk förankring i grottmålningar, Venus från Willendorf, hällristningar o s v. Och en framtidstro att skapande, kreativitet, bara för att det är skoj, eller vansinne och onödigt enligt andra, alltid kommer att finnas så länge människan finns.
Det ger mig en mycket större plats här i jordelivet än det lilla avtryck i tid och rum jag gör här och nu.
Det gör att jag inte behöver släktforska för att hitta min förankring. Jag kan hitta själsfränder och vänner var som helst i konsthistorien och på en utställning kan jag hitta en nutida ”galning” att känna mig befryndad med.
I unga år så brukade jag säga: ”Vi galningar måste hålla ihop”. På senare tid har det nog kommit till ett ”men det skall vara rätt galenskap”. Och det är inte så lätt att reda ut. Humanistisk, omfattande, inte alltför självupptagen, det är vi alla men finns förmågan att kliva ur sitt ego och skratta åt sig själv då finns förmågan att hantera det, osv. Men jag ger upp; allt detta är säkert så kulturellt betingat att det ständigt förändras av tid och rum.
Det överlåter jag till någon som säger sig inte ha några fördomar att reda ut. En utsaga som direkt i sig själv bevisar motsatsen.
Nu får det vara slut på utvikningar. Ingen orkar läsa så här långt och det utan flera bilder.


Har ni förslag, idéer om vad vi kan ha med i bilagan, hör av er.
Har ni texter och/eller bilder som ni tror kan platsa här, hör av er.
Mejla oss boborg.se@gmail.com skriv namn, adress och tel.nr, så hörs vi.

OBS! Alla inslag måste publiceras med namn. Inget för anonyma insändare.
Men ni får gärna ha åsikter, om de framförs på ett civiliserat sätt och allmänt visar andra den respekt du själv vill ha. Brokiga Blad kan stundom få bli Bråkiga Blad. Men givetvis inom lagens råmärken.

Vi har några saker som ligger för publ., men det händer mycket inom Kulturen i regionen, så det kan dröja lite. Mera dagsaktuella händelser går före. Och det tar sin tid; det ska skrivas, redigeras, bildbehandlas, layoutas osv.

Red.
Rune Lindström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s