Sista perrongen – Skara skolscen

Ett gammalt tåg glider långsamt genom det vackra höstlandskapet. Vi är på väg från Skara till Lundsbrunn i 15 kilometer i timmen. Det är en tillsynes idyllisk lördagsutflykt med avgångstid klockan 14.07. Den lugna lunken, de hårda träbänkarna och ljudet från rälsskarvarna flyttar oss till en annan tid. En konduktör i blå uniform med guldknappar kontrollerar långsamt våra biljetter. Det en harmonisk situation, rena pastoralen.

Plötsligt kommer en upprörd person in kupén och ställer frågor om ett giftmord som har skett i annan kupé. Och allteftersom resan fortgår får vi möta ett antal andra resande och ett mordfall nystas upp.

Men lugn alla som tänker ta tåget. Det går inga vanliga tåg mellan Skara och Lundsbrunn. Det var den välskötta museijärnvägen som transporterade oss på en exklusiv smalspårig resa. Och mordet var gudskelov en teaterföreställning iscensatt i den gamla tågmiljön.

Vilken bra idé, och ett så väl genomfört projekt av andraterminseleverna på Skara skolscen.

I en tid när mordfallen splattrar alltmer bloddrypande gör man en gammaldags pusseldeckare. Ni vet en sån där när vi själva allteftersom handlingen fortskrider bildar oss en egen uppfattning om vem som är skyldig. Och det är i genren ”det slutna rummet”- deckare. Alla personer vi möter kan vara den skyldige, så oskyldig hen än verkar. Spänningen är mera intellektuell än action. Skönt i en tid när film och TV – seriemakarna verkar tro att vi inte har någon hjärnkapacitet alls utan bara osläcklig blodtörst.

Att spela i en gammal tågkupé är naturligtvis en rejäl utmaning. Det är trångt, och inga ljuseffekter kan användas för att styra vår uppmärksamhet. Skådespelarna har bara den trånga gången mellan bänkraderna att agera i och vi i publiken blir levande rekvisita att förhålla sig till. Svårare än man tror, tror jag. Det blir många entréer och exiter. Det blir en levande bild av Shakespeares ord: ”Världen är en scen. Och alla män och kvinnor är aktörer; De har sina entréer och sortier, Och en gör många roller i sitt liv.”

Och många entréer blir det. Medpassagerare kommer in och ju mer de bedyrar sin oskuld, desto mer misstänker vi just dem. Och så kommer nästa. Och vad nu då? Den måste det ju vara. Och så kommer nästa…

Den här föreställningen är underhållning av bästa märke. De unga skådespelarna är verkligen på tårna, ingen nämnd och framför allt ingen glömd. De gör alla, var på sitt sätt, rimliga och trovärdiga karaktärer i historisk dräkt. Och spelar stundtals teater så att man stundtals glömmer att det är skådespeleri. Allt går med den precision som tågen gjorde förr, och det gör det bara när alla delar funkar och klickar i varandra på rätt sätt. De unga skådespelarna skapar en så där gammaldags stämning som en pjäs som den här kräver. Och precis som man ska i en pusseldeckare så misstänker man alla vid olika tillfällen. Och det är det fina i kråksången, när vi på slutet får ett papper och en blyertspenna för att skriva ner vem vi tror var mördaren, så har man mer myror i huvudet än det är i en myrstack. Jag tänkte så det knakade och gissade fel.  Så lätt var det inte.

Det är gott gry i eleverna på Skara Skolscen. Dom vet att friskt vågat är hälften vunnet. Och det är en perfekt attityd för teaterfolk i vardande.

Det här var sannerligen en annorlunda tågresa. Man märkte på applåderna och snacket efteråt att det här tyckte folk var roligt. Och att de som jag var imponerade av de unga teaterelevernas förmåga att skapa en spännande och underhållande teaterupplevelse av ett ovanligt slag.

Skara Skolscen, eller ska man kalla dem Skara Tågscen den här gången, visar än en gång att man lever upp till sin devis – En liten jätte i svensk teater.
Vilka skickliga ambitiösa teaterarbetare Skara Skolscen får fram. Hela den här produktionen, d v s manus, produktion, regi, skådespeleri och allt annat har de gjort själva utanför skoltid.

BO BORG

Foto: Bo Borg


Sista perrongen – En mordgåta ombord på LundsbrunnsExpressen
Spelplats: museijärnvägståget mellan Skara och Lundsbrunn
Föreställningen är skriven av Sara Lewitan Stålnacke och Emma Siljebråt som också varit produktionsansvariga.
Medverkande: Daniel Hjelm; Adam Bivall, Freja Vilhelmson, Klara Bremberg, Sara Lewitan Stålnacke, Oliver Filipsson, Ebba Gren, Nina Ronnby, Frida af Schultén, Ebba Karlsson, My Backlund, Emma Siljebråt. Samtliga elever på Skara Skolscen har jobbat med den här produktionen utanför ordinarie skoltid. Man har haft stöd och hjälp av skolan.
Publik: Fullsatt till sista plats

Klicka på bilden för en större bild
Åven värt att pröva på andra bilder på boborg.se


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s