Dagny Mikko – Ett rum och fyra fönster, Grafikverkstan

Till Skaraborgs Konstgrafiska verkstad hör ett litet rum som används för utställningar. Det har det välvalda namnet Ett rum och fyra fönster. Och det är precis vad det är. Ett litet rum vars ena långvägg består av fönster.

Och som om det inte räckte upptas en väggsmatt av en bokhylla. I rummet står också två stora (ett är riktigt högt också) ritningsskåp för medlemmarnas grafik. Ett svårare utställningsrum är nog svårt att tänka sig. Men grafikerna lagar gång på gång efter läge och gör det bästa av de svåra förutsättningarna.

Bäst funkar det när bilderna är enkla i formen och man inte behöver ta in små detaljer för att det ska fungera. Så med Dagny Mikkos arbeten fungerar det. Här ligger hela innehållet tydligt på ytan. Därmed inte sagt att de är ytliga. Ibland står det mer på raderna än mellan dem.

Dagny Mikko är född 1944 i Korpilombolo i Norrbottens län. Hon är utbildad på Konstfack i slutet av sextio och början av sjuttiotalet. Så har hon vidareutbildat sig och fördjupat sina kunskaper i både djuptryck och litografi.

Nu visar hon bilder i koppargrafik, men också collografi. Flera av etsningarna är kolorerade efteråt.

Jag slås mer av bildspråket än av (den i och för sig oklanderliga) tekniken. Hennes bilder har drag av sagoboksillustrationer. De har, som jag ser dem, drag av både Tove Jansson. och Ilon Wiklands bilder. Figurerna är tecknade med tydliga konturer. Litet görs för att ge dem volym. Skickligt av henne att hennes streckgubbefigurer ibland kan fås att uttrycka känslor. Det är vänliga och dekorativa bilder som själva iscensätter små episoder, men som man också kunde tänka sig som illustrationer till barnböcker. En del av landskapsbilderna gränsar till möstervärlden.

Bäst gillar jag en med två tjejer försjunkna var i sin värld, eller kanske bara uttråkade. Eller förresten, allra bäst gillar jag nog en monoprint med Pegasus som motiv. Här tar hon färgerna till hjälp att förstärka en eftertänksam, nästan melankolisk stämning.

Som alltid i det här märkliga galleriet ligger de flesta av bilderna under plast horisontalt på ritningsskåpen. Det bakhållet för bildupplevelserna klarar de här bilderna bättre än mångas. Dagny Mikkos enkla och tydliga bildspråk fungerar även här.

BO BORG

Foto: Bo Borg & Rune Lindström


Skaraborgs Konstgrafiska verkstad, Skövde
Grafik av Dagny Mikko
Utställningen hade vernissage den 5 oktober och pågår t.o.m. den 26 oktober 2019


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s