Göteborgsk gallerirunda i oktober

Den här gallerirundan blev inte som det var tänkt. Var gång jag var på väg ut så började det att ösregna. Visserligen är jag konstintresserad, men det finns gränser.

Det här svepet mellan skurarna blev utsträckt över flera dagar. Men vi börjar från början, Grafik i Väst visade en långväga gäst, Waverly Liu från Kina, den 12 – 16 oktober. Långt ifrån men under kort tid. Inte så underligt för hon skulle göra mycket annat under tiden i Sverige.

Waverly Liu, Grafik i Väst

Hon ingår i Grafik i Västs Next Century med Björn Therkelson som projektledare. I projektet ingår flera grafikverkstäder bl a Skaraborgs Konstgrafiska i Skövde. Följ länken och läs mera.
Jag var där sent på vernissagedagen, då det äntligen höll upp en stund.


Nästa dag blev det Håkan Håkansson hos Galleri Aveny på Kastellgatan. Som jag minns så var han mycket omtalad redan under sin sista tid som Valandselev under mitten av 70-talet. Intressant att se honom, så här många år senare.
Den utställningen slutar redan nu på söndag.

Där hos galleristen Pelle Arnell träffade jag Jörgen Byström och Marianne Oijens. De hade anlänt till staden för vinterförvaring efter sommarens boende på ön.

Det blev givetvis mycket prat om konst och göteborgskt konstliv. Bland annat berättade Jörgen att han i unga år inte kom in på Valand. Men väl i Köpenhamn och på Mejan i Stockholm. Det blev Stockholm av ekonomiska skäl. Vet inte hur lånevillkoren för en konststuderande såg ut på den tiden, men tror att de har på både gott och ont blivit generösare.

När han efter tiden i huvudstaden kom åter till Göteborg ansågs han vara en förrädare av de andra konstnärerna. Det varade i flera år, men sen blev han ordförande för Grupp 54 med det konstnärsdrivna Galleri 54. Då vände det…


Några dagar senare blev det ett par förhandsvisningar på fredagkvällen. Först Patrik Andiné hos Galleri Hammarén. En Bo Borgrecension kommer senare.

Galleri Hammarén. Patrik Andiné, 19.10 – 10.11 2019


Galleri Uddenberg hade samma kväll förhandsvisning av Bodil Hedlund. 19.10 – 3.11 2019

Allt klart för framträdandet senare under kvällen av Roy’s hus/galleriband.


Även om Uddenberg var ensam om att ha öppet denna kväll så kunde man se mera konst på Kastellgatan bl a en del av vad Göteborgs Konstförening skulle visa dagen därpå. Mona Huss Wallin och Martin Skimutis. Vernissage lör 19/10 2019

Och utanför Galleri Aveny hade två vandrare en animerad diskussion om Håkan Håkanssons konst innanför.

Jag kan bara hoppas på bättre väder nästa gång jag skall ha en gallerirunda i Göteborg. Mindre av regn och blåst.

Rune Lindström
Red.

Foto: Rune Lindström


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s