Musica Vitae – S:t Nicolai, Lidköping

Musica Vitae firar 40årsjubileun i år. Det firar man på flera sätt. Ett är att ge ut skivan Felix och Fanny Mendelssohn: Chamber Works for Strings. Den fick en fick det allra högsta betyget, TOTALFEMMA, av Musikrevyn i P2:s kräsmagade panel.

Hör skivan med bl a Fanny Mendelssohns stråkkvartett på Spotify :

Man har också satt samman ett sjudundrande firarprogram. Det är gjort på Musica Vitaes typiska sätt i en blandning av samarbeten med toppsolister, i år bl a världssopranen Lisa Larsson och pianosuperstjärnan och Beethovenexperten Per Tengstrand. Och som musikalisk ledare har man en violinist i elitserien. Musica Vitaes 15 stråkar vill pröva den mångfald, känslostyrka och musikaliska variation en stråkorkester är mäktig. Och ibland mer till, känns det ofta som när man hör dem.

Ett av de jubileumsprogram fyrtioåringen turnerar med har fått Rubriken Ett Hjärtas Vandring. Det är musik från olika tider med känslan i fokus. Och Lidköpings alltid lyhörda och alerta konsertförening hade lyckats knipa ett av konsertstoppen. I onsdags kunde vi höra det i S:t Nicolai. Det var en fin konsert värd en betydligt större publik.

Inledningen var spännande. Musikerna vandrade in spelande från olika håll. Det var början på ett uruppförande av Britta Byströms (f 1977) A Walk by Heart. Hennes musik har kallats impressionistisk. Styrd av den beteckningen tycker jag mig uppfatta att det inte i första hand handlar om musikaliska detaljer, men mera om att helheten uppstår i lyssnarens hjärta, eller var nu känslorna finns. Det var en engagerande musik. Det blir förstås mycket på en gång när man hör ett komplext verk för första gången, men jag kände direkt känslan fick fäste och gav mersmak.

Så följde Suite for Timothy Av Pamela Harrison (1915 – 1990). Det skrevs till hennes sons ettårsdag och den är impregnerad av starka känslor, i mina öron på ett litet anonymt sätt. Som många kvinnliga kompositörer är hon, kanske på grund av just att hon är kvinna, sällan spelad, Det kan bero på just det, att det var första gången jag hörde det, men mitt intresse fångade det inte, så välskrivet och välspelat det var. Men det är förstås förmätet att tro att man kan ta in ett komplext verk första gången man hör det. Så jag ser ändå fram emot nästa gång.

Så kom det avsnitt av konserten som jag imponerades mest av. Det var de två mötena med sopranen Lisa Larsson. Hon är en internationellt mycket välmeriterad sångerska som sjungit tillsammans med dirigenter som Claudio Abbado, Colin Davies och John Eliot Gardiner. Och på de ledande operahusen i Europa. Hon har klassats som Mozartexpert.
Se ett fint exempel här:

Hon har också samarbetat tidigare med både Musica Vitae och kompositören Rolf Martinsson (f 1956). Den här kvällen fick vi öra Martinssons tonsättning av ett antal dikter av Karin Boye. Drabbande musik och ett gripande framförande där don både deklamerade och sjöng. Och som hon sjöng. Man frestas citera en av de dikter av Karin Boye hon framförde: ”Hur kan jag säga om din röst är vacker. Jag vet bara att den genomborrar mig:”

Och hennes framförande av Felix Mendelssohns (1809 – 1847) kärlekshyllning var så vackert, så innerligt. Vilket musikantskap och vilket artisteri.

Kvällen avslutades med ett stråkorkesterarrangemang av Fanny Mendelssohns (1805 – 1847) stråkkvartett. Det var den som fick musikrevyns panel att bryta ut i ren panegyrik. När man hörde den i radion förstod man. Och känslan förstärktes avsevärt när man fick höra den i S:t Nicolai. Live-musik är oslagbart, och det är därför Lidköpings Konsertförenings arbete är så viktigt.

Till skillnad mot sin bror Felix som var mera formsträng, låter Fanny känslorna stå vid rodret och föra musiken i hamn. Det hindrar förstås inte i det här fallet att formen också är fulländad.

Musica Vitae var i toppslag och deras musikaliska ledare Malin Broman är också en violinist i toppklass som gav orkestern extra strålglans.
Se dem framföra den i en inspelning på YouTube:

Fint att Musica Vitae lyfter fram viktiga kvinnliga kompositörer som Britta Byström, Pamela Harrison och Fanny Mendelssohn. Och därmed med ostensiva motexempel visar på den patriarkala historieförfalskning som vi nu ska lägga på historiens soptipp där den nog inte ens duger till kompost.

En lycklig och musikberusad publik tackade med långa applåder och stående ovationer.

BO BORG


S:t Nicolai, Lidköping den 23 oktober 2019
En hjärtats vandring
Musica Vitae
Malin Broman, violin, konstnärlig ledare
Lisa Larsson, sopran
Musik av: Britta Byström, Pamela Harris, Rolf Martinsson, Felix Mendelssohn, Fanny Mendelssohn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s